Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

ZZJZ F BiH: Cjepivo protiv HPV-a ključna alatka u borbi protiv karcinoma

ZZJZ F BiH: Cjepivo protiv HPV-a ključna alatka u borbi protiv karcinoma

by | 7. studenoga 2023. 14:56 | Aktualno, Vijesti

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH pozvali su roditelje da cijepe svoju djecu, u dobi od 13 i 14 godina, protiv HPV-a jer je to “ključna alatka” u borbi protiv karcinoma grlića maternice, od kojeg godišnje u BiH oboli 500 žena, a njih 140 završi sa smrtnim ishodom.

Prof.dr. Aida Ramić Čatak, pomoćnica direktora za stručne poslove u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH poručila je u utorak u Mostaru uoči edukativne radionice o uvođenju imunizacije protiv HPV-a u Federaciji BiH, na kojoj su sudjelovanje uzeli zdravstveni radnici koji rade na imunizaciji u Hercegovačko-neretvanskom županiji, kako je cjepivo protiv HPV-a učinkovito, sigurno, provjereno i vrlo imunogeno.

– Ovo cjepivo proizvodi vrlo dobru reakciju imunoga sustava i naša je preporuka da se ciljna skupina, a to su dječaci i djevojčice u dobi od 13 i 14 godina, odazovu na poziv zdravstvenih ustanova, obave cijepljenje protiv HPV-a i tako se efikasno zaštite od bolesti koje uzrokuje ovaj virus – podvukla je prof. dr. Ramić Čatak.

Ovo je deseta radionica koju vodi Zavod za javno zdravstvo (ZZJZ) FBiH u partnerstvu s Federalnim ministarstvom zdravstva, UNFPA-om, WHO-om u BiH, USAID-om i Udruženjem “Kap”,  a održavaju se do kraja godine u nekoliko gradova u FBiH.

Po riječima prof. dr. Aide Ramić Čatak, ZZJZ FBiH je zahvaljujući podršci Vlade Federacije BiH i međunarodnih partnera nabavio 2000 cjepiva protiv HPV-a.

 – Cilj radionica je taj da se naše kolege koji su iz prvih redova, kontakata s roditeljima, a uključeni svakodnevno u proces imunizacije, kako redovite tako i protiv HPV-a, susretnu i razgovaraju o svim tehničko- stručnim aspektima za proces imunizacije protiv HPV-a – kazala je prof.dr. Aida Ramić Čatak.   

Kako je pojasnila, i na ovoj radionici podijelit će se iskustva dobre prakse te pokušati iznaći rješenja kako unaprijediti komunikacijska znanja i vještine jer je velika nesigurnost i otpor roditelja čija djeca podliježu imunizaciji protiv HPV-a.

– Mi im ne zamjerimo jer trebamo biti svjesni da u 21. stoljeću zdravstveni radnici jesu dominantni izvor informacija ali roditelji čuju i neke druge i naša zadaća je da taj proces usmjerimo u zdravstveni radnike koji trebaju biti najkompetentniji izvor stručnih i znanstvenih informacija – dodala je ona, napominjući kako su cjepiva protiv HPV-a ključna alatka u borbi protiv karcinoma grlića maternice.

Po njezinim riječima, zemlje koje su uvele imunizacije protiv HPV-a poslije 20  godina već su zabilježile značajne rezultate u borbi protiv ove vodeće bolesti obolijevanja i uzroka smrtnosti kod populacije žena.

Dr. Mirza Palo, predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije u BiH podsjetio je da u BiH svake godine oboli 500 žena od raka grlića maternice i da, nažalost oko 140 žena u BiH završi sa smrtnim ishodom.  

Ono što cjepivo donosi je mogućnost zaštite u ranoj dobi od humanog papiloma virusa koji uzrokuje rak grlića maternice koje je ne samo teško stanje, nego i skupo oboljenje sa smrtnim ishodom – naveo je Palo.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a  prim. dr Eniz Čolaković, nije krio nezadovoljstvo podjelom cjepiva ali i odazivom na cijepljenje protiv HPV-a u županiji.

 Po njegovim riječima, od 330 cjepiva koje je Zavod dobio, podijeljeno je svega 107 cjepiva na dječake i djevojčice koji su ciljna skupina.

– Prezentacije o značaju imunizacije su održane po školama, a zdravstveni radnici su razgovarali i direktno s roditeljima, ali odaziv je, nažalost, izostao – ocijenio je dr. Čolaković.

Tekst/Foto: Fena

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...