Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Poticaji za proizvodnju u plastenicima od 200 – 2.000 KM

Poticaji za proizvodnju u plastenicima od 200 – 2.000 KM

by | 20. travnja 2020. 14:30 | Vijesti

   Županijske poticaje za isplate novčanih potpora proizvođačima koji su ispunili uvjete – za proizvodnju povrća u plastenicima ostvario je 431 proizvođač. Najviše proizvođača poticaj po ovom osnovu, ostvarilo je prema očekivanju s čapljinskog područja, slijedi Stolac, dok su iz Grada Mostara potporu za plasteničku proizvodnju, ostvarila dvojica proizvođača, a iz Neuma i Prozor – Rame po jedan.

   Iznos ostvarenih poticaje kretao se u rasponu od 200 pa do 2.000 KM. Dakle, za maksimalni iznos od 2.000 KM trebalo je imati pet duluma, odnosno 0,5 hektara plastenika. Inače, glavnina potpora bila je u rasponu od 400 do 1.400 KM.

   Sukladno Zakonu o novčanim potporama u primarnoj poljoprivrednoj i prerađivačkoj proizvodnji, te Programa i Naputka, potpore za Proizvodnju povrća u plastenicima vezano za raspoloživa sredstva obračun je izvršen u iznosu od 0,40 KM, po metru četvornom, odnosno 40 feniga.

   Podsjećamo kao i kod ostalih poticaja proizvođač je mogao ostvariti pravo na novčanu potporu do maksimalnog iznosa svih poticaja u iznosu od 3.500 KM. Ukoliko pak, županijske potpore premašuju iznos od 3.500 KM, obračun pojedinih se umanjuje do tog maksimalnog iznosa.

   Inspekcijski nadzor u provedbi Zakona o novčanim potporama u primarnoj poljoprivrednoj i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji Programa i Naputka, te odluke o isplati poticaja obavljaju poljoprivredni inspektori Ministarstva. Ukoliko se utvrde nezakonitosti klijent je dužan izvršiti povrat isplaćene novčane potpore.

   Ističemo rok prijava proizvodnji u 2020-tu godini, na osnovu kojega se može prijaviti za poticaje, produžen je s konca ožujka, na konac travnja, odnosno do 30. travnja.

D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!