Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Poticaje za proizvodnju grožđa ostvarila 343 vinogradara!

Poticaje za proizvodnju grožđa ostvarila 343 vinogradara!

by | 24. veljače 2020. 16:39 | Vijesti

   Županijske poticaje za 2019. godinu, dobila su čak 343 vinogradara. U suštini radi se o poticajima za proizvodnju grožđa, koji se sukladno članku 10. Naputka o načinu i uvjetima za ostvarivanje potpora u primarnoj poljoprivrednoj i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji, vode pod stavkom – Proizvodnja grožđa – stari nasad. Poticaji su ostvareni sukladno kriterijima raspodjele Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije.

   Po tom osnovu poticaje je ostvarilo 78 Čapljinaca. Najbrojniji su vinogradari iz Čitluka 132, pa Stoca 126, na koje i otpada glavnina poticaja. U odnosu na grad Čapljinu i dvije navedene općine, po tri poticaja odobrena proizvođačima iz Ravnog i Mostara djeluju simbolično. Od čapljinskih naselja najbrojniji u ostvarivanju poticaja, bili su vinogradari iz Opličića gdje su poticaje ostvarila 24 klijenta, slijede Domanovići 17, pa Bivolje Brdo 10. Poticaje je zatim ostvarilo pet proizvođača s gradskog područja, Čapljine, četiri iz Lokava, pa po tri iz Trebižata, Rečica i Gabele, po dva s Hotnja i Gorice, te po jedan klijent iz Svitave, Grabovina, Stanojevića, Čeljeva i Đikuša.

   Sukladno programu i Naputku obračun novčane potpore za Proizvodnju grožđa – stari nasad, vezano za raspoloživa sredstva odobren je u iznosu od 150 KM po dulumu, odnosno 0,1 hektaru. Raspon odobrenih poticaja kreće se u iznosima od 300 pa do 750 KM. Inače, klijenti su mogli ostvariti novčane potpore do maksimalnog iznosa od 3.500 KM. Ukoliko iznos poticaja premašuje navedenu cifru umanjuje se do razine od 3.500 KM. Poticaj mogu ostvariti samo poljoprivredna gospodarstva upisana u registar. Valja reći da u kućanstvu, poticaj može ostvariti samo jedan od supružnika.

Propustili ste? Poslušajte!