Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Za sustave navodnjavanja poticaji od 28 do 2.400 KM, glavnina Čapljincima

Za sustave navodnjavanja poticaji od 28 do 2.400 KM, glavnina Čapljincima

by | 8. veljače 2021. 16:11 | Vijesti

   Županijske novčane potpore za kapitalna odnosno investicijska ulaganja u nabavku nove opreme za natapanje ostvarila su 23 klijenta, od čega golema većina 17, s čapljinskog područja.

Tri potpore ostvarili su subjekti s područja stolačke općine dok je po jedna otišla u Jablanicu, Mostar i Čitluk. Prema očekivanju na čapljinskom području najviše potpora – četiri ostvarili su proizvođači iz Višića, slijede Čeljevo i Opličići po 3, Bivolje Brdo 2, dok je po jedna subvencija otišla klijentima iz Prćavaca, Dretelja, Domanovića, Grabovina i Počitelja.

   Subvencije za nabavu nove opreme za natapanje odobrene su bna temelju članka 11. Zakona o novčanim potporama u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno prerađivačkoj proizvodnji članka 6. Naputka o načinu i uvjetima za ostvarivanje potpora u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno prerađivačkoj proizvodnji za 2020. godini. Sukladno Programu i Naputku obračun novčane potpore za Subvenciju nabave opreme za natapanje – crpke, crijeva, raspršivači, kapaljke, sustav za filtriranje, fertirigaciju, uređaj za namatanje crijeva i slična oprema za natapanje, vezano za raspoloživa sredstva izvršen je u iznosu od 25 posto ukupne vrijednosti opreme za natapanje, a do maksimalno odobrene potpore u iznosu od 3.500 KM.

   Klijenti koji su podnijeli zahtjev po modelu investicijskih ulaganja mogli su ostvariti subvenciju samo po jednoj vrsti potpore – primjerice biljna proizvodnja i animalna proizvodnja, ali do maksimalnog iznosa potpore od 2.000 KM. Najveći iznos potpore ostvario je klijent iz Čapljine 2.400 KM, a najmanji simboličnih 28 KM proizvođač iz Čitluka, Naravno, klijent je morao biti upisan u registru poljoprivrednih gospodarstava, a potporu je mogao ostvariti samo jedan od supružnika.

   Inspekcijski nadzor u provedbi Zakona o novčanim potporama u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno prerađivačkoj proizvodnji obavljaju poljoprivredni inspektori Ministarstva poljoprivrede. Klijent ne može prodati opremu za natapanje za koju je ostvario potporu u razdoblju od dvije godine nakon isplate potpore.

D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...