Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Dan žrtava župe Studenci

Dan žrtava župe Studenci

by | 28. svibnja 2018. 16:18 | Vijesti

   Po već ustaljenoj tradiciji zadnje nedjelje u svibnju, obilježava se Dan žrtava župe Studenci, u ljubuškoj općini. Župa i svetište Presvetog Srca Isusova, Studenci, u tri rata u prošlom stoljeću izgubila je 326 župljana, 54 su žrtve Prvog svjetskog rata, 263 Drugog svjetskog rata, a devet je žrtava Domovinskog rata. Valja reći da župi Studenci uz to naselje i Stubicu iz ljubuške općine, pripadaju i dva naselja čapljinske općine – Zvirovići i Prćavci.

    U želji da na uvjerljiv način ilustrira broj stradalih župnik don Ivan Štironja organizirao je svu djecu i mladež, te dio ostalih župljana, ukupno 272 koji su krećući se u četveroredu položili po jednu zapaljenu svijeću na spomen obilježje u župnom dvorištu. Odavanju počasti obol je dao i postrojeni vod Oružanih snaga BiH.

    Vijence na spomen obilježje položili su predstavnici župe Studenci, zatim općina Ljubuški i Čapljina s predstavnicima udruga proizišlih iz Domovinskog rata, predstavnici Županije Zapadnohercegovačke, te sinovi poginulih na Križnom putu.

    Svetu misu predvodio je studenački župnik don Ivan Štironja, koji je u prigodnoj propovijedi, između ostalog, apelirao da žrtve ne smiju zaboraviti, jer bio to bio zločin ravan onom koji je počinjen nad njima. Posebno je pozvao mlade da istinom i samo istinom, brane hrvatsko dostojanstvo i ne dopuste da se broj hrvatskih žrtava minimalizira, te da se hrvatskom narodu nameće osjećaj kolektivne krivnje.

    Program su nastupom uveličali mješoviti župni zbor “Vrelo života” i HKUD “Studenčica” iz Studenaca.

D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...