Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Dan žrtava župe Studenci

Dan žrtava župe Studenci

by | 28. svibnja 2018. 16:18 | Vijesti

   Po već ustaljenoj tradiciji zadnje nedjelje u svibnju, obilježava se Dan žrtava župe Studenci, u ljubuškoj općini. Župa i svetište Presvetog Srca Isusova, Studenci, u tri rata u prošlom stoljeću izgubila je 326 župljana, 54 su žrtve Prvog svjetskog rata, 263 Drugog svjetskog rata, a devet je žrtava Domovinskog rata. Valja reći da župi Studenci uz to naselje i Stubicu iz ljubuške općine, pripadaju i dva naselja čapljinske općine – Zvirovići i Prćavci.

    U želji da na uvjerljiv način ilustrira broj stradalih župnik don Ivan Štironja organizirao je svu djecu i mladež, te dio ostalih župljana, ukupno 272 koji su krećući se u četveroredu položili po jednu zapaljenu svijeću na spomen obilježje u župnom dvorištu. Odavanju počasti obol je dao i postrojeni vod Oružanih snaga BiH.

    Vijence na spomen obilježje položili su predstavnici župe Studenci, zatim općina Ljubuški i Čapljina s predstavnicima udruga proizišlih iz Domovinskog rata, predstavnici Županije Zapadnohercegovačke, te sinovi poginulih na Križnom putu.

    Svetu misu predvodio je studenački župnik don Ivan Štironja, koji je u prigodnoj propovijedi, između ostalog, apelirao da žrtve ne smiju zaboraviti, jer bio to bio zločin ravan onom koji je počinjen nad njima. Posebno je pozvao mlade da istinom i samo istinom, brane hrvatsko dostojanstvo i ne dopuste da se broj hrvatskih žrtava minimalizira, te da se hrvatskom narodu nameće osjećaj kolektivne krivnje.

    Program su nastupom uveličali mješoviti župni zbor “Vrelo života” i HKUD “Studenčica” iz Studenaca.

D. Musa

Najnovije vijesti

Najava događaja

    No Results Found

    The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...