Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Dan žrtava župe Studenci

Dan žrtava župe Studenci

by | 28. svibnja 2018. 16:18 | Vijesti

   Po već ustaljenoj tradiciji zadnje nedjelje u svibnju, obilježava se Dan žrtava župe Studenci, u ljubuškoj općini. Župa i svetište Presvetog Srca Isusova, Studenci, u tri rata u prošlom stoljeću izgubila je 326 župljana, 54 su žrtve Prvog svjetskog rata, 263 Drugog svjetskog rata, a devet je žrtava Domovinskog rata. Valja reći da župi Studenci uz to naselje i Stubicu iz ljubuške općine, pripadaju i dva naselja čapljinske općine – Zvirovići i Prćavci.

    U želji da na uvjerljiv način ilustrira broj stradalih župnik don Ivan Štironja organizirao je svu djecu i mladež, te dio ostalih župljana, ukupno 272 koji su krećući se u četveroredu položili po jednu zapaljenu svijeću na spomen obilježje u župnom dvorištu. Odavanju počasti obol je dao i postrojeni vod Oružanih snaga BiH.

    Vijence na spomen obilježje položili su predstavnici župe Studenci, zatim općina Ljubuški i Čapljina s predstavnicima udruga proizišlih iz Domovinskog rata, predstavnici Županije Zapadnohercegovačke, te sinovi poginulih na Križnom putu.

    Svetu misu predvodio je studenački župnik don Ivan Štironja, koji je u prigodnoj propovijedi, između ostalog, apelirao da žrtve ne smiju zaboraviti, jer bio to bio zločin ravan onom koji je počinjen nad njima. Posebno je pozvao mlade da istinom i samo istinom, brane hrvatsko dostojanstvo i ne dopuste da se broj hrvatskih žrtava minimalizira, te da se hrvatskom narodu nameće osjećaj kolektivne krivnje.

    Program su nastupom uveličali mješoviti župni zbor “Vrelo života” i HKUD “Studenčica” iz Studenaca.

D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

KULTURA ČETVRTKOM:  Arheolog Ivan Prce

KULTURA ČETVRTKOM: Arheolog Ivan Prce

Kako izgleda jedno arheološko iskopavanje i još neke "tajne zanata" otkrio nam je arheolog Ivan Prce.   https://open.spotify.com/episode/4ebpIgW9aJA9SOZRMeCEiC  

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

U Galeriji Marinelli Landor and Zlaja, MLAZ u Počitelju, izlaže prof. dr. grafike Amela Hadžimejlić. Večeras 9.9.2023. do 23 sata mogu se vidjeti 24 rada stvarana prema tekstu Predraga Fincija.   https://open.spotify.com/episode/0HVDLDxujk22uY08bH04kP  ...