Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

U sklopu projekta „Čapljina most kulture”: Stope mosta dr Franje Tuđmana dobile novi izgled

U sklopu projekta „Čapljina most kulture”: Stope mosta dr Franje Tuđmana dobile novi izgled

by | 4. studenoga 2020. 16:37 | Vijesti

   Završena je druga faza projekta „Čapljina most kulture”.

Podsjećamo, u okviru prve faze oslikana je jedna od stopa mosta dr. Franje Tuđmana, a okviru druge faze dvije stope. Nakon uvida u urađeno dr. Smiljan Vidić, gradonačelnik Čapljine je kazao:

   „Ja bih htio pozdraviti sve one koji su dio koalicije Superađanke/Superađani Čapljine, organizacije koja okuplja više neformalnih nevladinih udruga, kao i pojedince koji su društveno angažirani. Za ove murale zaslužni su upravo oni uz podršku misije OESS-a i gradske uprave Čapljina. Sa ovim poslom, odnosno projektom, koji je dobio naziv ‘Čapljina most kulture’, krenulo se sredinom 2019. godine, a ideja je bila urediti na jedan poseban način stope mosta dr. Franje Tuđmana”, kazao je dr Vidić pa konstatirao:

   Projekt ‘Čapljina most kulture’, podijeljen je u tri faze. Završene su dvije faze, a uskoro će započeti i treća u sklopu koje će biti oslikana još dva rada i instalirani rasvjetni elementu. Prva faza projekta je započela sredinom 2019. godine uređenjem jedne stope mosta. Prvi rad bio je djelo akademskog umjetnika Ernesta Markote, koji je na osnovu djela prikazao elemente života Čapljinaca uz rijeku Neretvu. Druga faza, koja je upravo privedena kraju, okončavanjem radova na dva nova djela koja su izveli akademski slikari Jelena i Trpimir Grgić”.

   Ispred koalicije Superađanke/Superađani Čapljine obratila se koordinatorica Stanislava Borovac, koja je ustvrdila:

   „Ideja za ovaj projekt je došla kao skup više malih ideja u jednu nakon zajedničkog sastanka s predstavnicima Gradske uprave Čapljine, kao i članicama naše koalicije. Lani smo dobili prvu stopu mosta koju je realizirao Ernesto Markota, a ovu drugu fazu su oslikali akademski umjetnici Jelena i Trpimir Grgić. Posebno nas veseli činjenica da se radi o lokalnim umjetnicima koji žive i rade na području grada Čapljine. Nadamo se da da ćemo čuvati vrednovati ove radove koje su nam ovi umjetnici poklonili onako kako oni zaslužuju”.

   Valja reći da je Jelena Grgić kao osnovni element svoga rada prikazala čaplje, aludirajući na samu osnovu imena grada, a ujedno i na Park prirode Hutovo blato, najveći ptičju rezervat u ovom dijelu Europe. Osvrćući se na dojmove umjetnica je rekla:

   „Bilo nam je lijepo raditi ovdje. Mislim da treba popularizirati ovakav pristup i način rada. Za mene je ovo bilo jedno zanimljivo iskustvo u sklopu kojega sam imala građane kao javnog korektora”.

   Sličnog razmišljanja bio je i Trpimir Grgić, kazavši:

   „Bilo mi je jako zanimljivo iskustvo raditi, mislim da smo posao uspješno priveli kraju. Reakcije građana su bile jako pozitivne. Ovdje smo proveli pet, šest dana, mogu reći da je ovaj dio grada za mene, neočekivano frekventan. Građani su nam davali podršku, dok su se djeca ispod murala slikala”.

   Cilj ove aktivnosti je promocija pozitivnog djelovanja i doprinosa civilnog sektora u zajednici, te svakako i promicanje kulturnih i tradicijskih vrijednosti grada, što u konačnici rezultira uređenijom i ljepšom okolinom kao i edukativnim primjerom za mlađe naraštaje. Za treću fazu, uređenje još dvije stope, umjetnici će se moći javiti putem javnog poziva Grada Čapljine.

D. Musa

{gallery}2020/201104murali{/gallery}

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...