Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

U sklopu projekta „Čapljina most kulture”: Stope mosta dr Franje Tuđmana dobile novi izgled

U sklopu projekta „Čapljina most kulture”: Stope mosta dr Franje Tuđmana dobile novi izgled

by | 4. studenoga 2020. 16:37 | Vijesti

   Završena je druga faza projekta „Čapljina most kulture”.

Podsjećamo, u okviru prve faze oslikana je jedna od stopa mosta dr. Franje Tuđmana, a okviru druge faze dvije stope. Nakon uvida u urađeno dr. Smiljan Vidić, gradonačelnik Čapljine je kazao:

   „Ja bih htio pozdraviti sve one koji su dio koalicije Superađanke/Superađani Čapljine, organizacije koja okuplja više neformalnih nevladinih udruga, kao i pojedince koji su društveno angažirani. Za ove murale zaslužni su upravo oni uz podršku misije OESS-a i gradske uprave Čapljina. Sa ovim poslom, odnosno projektom, koji je dobio naziv ‘Čapljina most kulture’, krenulo se sredinom 2019. godine, a ideja je bila urediti na jedan poseban način stope mosta dr. Franje Tuđmana”, kazao je dr Vidić pa konstatirao:

   Projekt ‘Čapljina most kulture’, podijeljen je u tri faze. Završene su dvije faze, a uskoro će započeti i treća u sklopu koje će biti oslikana još dva rada i instalirani rasvjetni elementu. Prva faza projekta je započela sredinom 2019. godine uređenjem jedne stope mosta. Prvi rad bio je djelo akademskog umjetnika Ernesta Markote, koji je na osnovu djela prikazao elemente života Čapljinaca uz rijeku Neretvu. Druga faza, koja je upravo privedena kraju, okončavanjem radova na dva nova djela koja su izveli akademski slikari Jelena i Trpimir Grgić”.

   Ispred koalicije Superađanke/Superađani Čapljine obratila se koordinatorica Stanislava Borovac, koja je ustvrdila:

   „Ideja za ovaj projekt je došla kao skup više malih ideja u jednu nakon zajedničkog sastanka s predstavnicima Gradske uprave Čapljine, kao i članicama naše koalicije. Lani smo dobili prvu stopu mosta koju je realizirao Ernesto Markota, a ovu drugu fazu su oslikali akademski umjetnici Jelena i Trpimir Grgić. Posebno nas veseli činjenica da se radi o lokalnim umjetnicima koji žive i rade na području grada Čapljine. Nadamo se da da ćemo čuvati vrednovati ove radove koje su nam ovi umjetnici poklonili onako kako oni zaslužuju”.

   Valja reći da je Jelena Grgić kao osnovni element svoga rada prikazala čaplje, aludirajući na samu osnovu imena grada, a ujedno i na Park prirode Hutovo blato, najveći ptičju rezervat u ovom dijelu Europe. Osvrćući se na dojmove umjetnica je rekla:

   „Bilo nam je lijepo raditi ovdje. Mislim da treba popularizirati ovakav pristup i način rada. Za mene je ovo bilo jedno zanimljivo iskustvo u sklopu kojega sam imala građane kao javnog korektora”.

   Sličnog razmišljanja bio je i Trpimir Grgić, kazavši:

   „Bilo mi je jako zanimljivo iskustvo raditi, mislim da smo posao uspješno priveli kraju. Reakcije građana su bile jako pozitivne. Ovdje smo proveli pet, šest dana, mogu reći da je ovaj dio grada za mene, neočekivano frekventan. Građani su nam davali podršku, dok su se djeca ispod murala slikala”.

   Cilj ove aktivnosti je promocija pozitivnog djelovanja i doprinosa civilnog sektora u zajednici, te svakako i promicanje kulturnih i tradicijskih vrijednosti grada, što u konačnici rezultira uređenijom i ljepšom okolinom kao i edukativnim primjerom za mlađe naraštaje. Za treću fazu, uređenje još dvije stope, umjetnici će se moći javiti putem javnog poziva Grada Čapljine.

D. Musa

{gallery}2020/201104murali{/gallery}

Propustili ste? Poslušajte!

KULTURA ČETVRTKOM:  Arheolog Ivan Prce

KULTURA ČETVRTKOM: Arheolog Ivan Prce

Kako izgleda jedno arheološko iskopavanje i još neke "tajne zanata" otkrio nam je arheolog Ivan Prce.   https://open.spotify.com/episode/4ebpIgW9aJA9SOZRMeCEiC  

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

U Galeriji Marinelli Landor and Zlaja, MLAZ u Počitelju, izlaže prof. dr. grafike Amela Hadžimejlić. Večeras 9.9.2023. do 23 sata mogu se vidjeti 24 rada stvarana prema tekstu Predraga Fincija.   https://open.spotify.com/episode/0HVDLDxujk22uY08bH04kP  ...