Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Završen 21. međunarodni ljetni karneval u Čapljini: Pripremljene koreografije i odličan posjet obilježili karneval

Završen 21. međunarodni ljetni karneval u Čapljini: Pripremljene koreografije i odličan posjet obilježili karneval

by | 18. kolovoza 2019. 16:17 | Vijesti

Krunjenjem kraljice karnevala, proglašenjem njezinih pratilja i velikom vatrometom završen je službeni dio dvodnevnog, 21. međunarodnog ljetnog karnevala u Čapljini. Kao šlag na završnicu slijedili su koncert grupe „Crvena jabuka“, te Karneval after party u Craft caffeu u Čapljini.

U usporedbi s prethodnim opći je dojam da organizatori mogu biti zadovoljni. Potvrđuju to i riječi Ivana Raguža, predsjednika Turističke organizacije „Čapljinka“ organizatora karnevala, koji je neposredno po silasku s pozornice, ustvrdio:
„Jako sam zadovoljan, prije svega činjenicom da su nas sugrađani, kao i ljubitelji karnevala iz okruženja, masovnim dolaskom, podržali. U sezoni godišnjih odmora i sezonskog rada na Jadranu, posjet je premašio sva moja očekivanja. Dalje, zadovoljan sam pristupom karnevalskih skupina koje su sa spremljenim koreografijama došle na karneval, nije tu bilo improvizacija, a svoj obol ukupnom dojmu dali su i ostali sudionici u programu od voditelja Damira Mihanovića – Ćubija, do naših volontera čija nam je pomoć od velike važnosti“, u dahu je kazao predsjednik Raguž.
Zaista karnevalske skupine svaka na svoj način trudile su se u što boljem svijetlu prikazati sebe i svoju zemlju. Talijani, odnosno prije svega Talijanke, su to učinile nošnjom koje se ne bi postidjele ni na karnevalu u Riju, slovensko Šjeme vrbovo koreografijom afričkog plemena Zulu, oduševilo je prisutne uz put tijekom promenadnog mimohoda nasmijalo ili uplašilo pokojeg mlađeg Čapljince. O riječkim Old timerima ne treba trošiti riječi, dovoljno je kazati da godišnje sudjeluju na četrdesetak karnevala, uvjerljivi su bili Betoven i List iz Ivanić Grada, kao i „spavači“ iz Opatije, te vrckavi Solinjani. Crnogorci su svojom koreografijom obuhvatili cijeli svijet, a osmišljenom i dojmljivom koreografijom „Feniks“ predstavio se Čivijaški karneval. Ovjenčani prvom nagradom iz Koce u Albaniji, KD „Prolog“ svojim „divljacima“ zabavljalo je Čapljince prilikom promenade, kao i plesom na pozornici. Mažoretkinje iz Čapljine došle su kao i obično sa spremljenim plesnim točkama, kao i mlade Busovljanke, koje su najavile dolazak i na naredni karneval.
Program drugog karnevalskog dana počeo je Karneval partyem u restoranu „Staklo“ u Počitelju, nakon čega su slijedili razmjena poklona i dogovor oko protokola. Valja reći da je za razliku od prethodnih dvadeset karnevala umjesto sveprisutnog Josipa Silova iz Rijeke izaslanstvo FECC-a ovoga puta predvodio Aleksandar Vasović iz Beograda. Inače, karnevalske svečanosti u Čapljini počele su Dječjim karnevalom, a nastavile općim veseljem drugog dana 21. karnevala.
Pokrovitelji 21. međunarodnog ljetnog karnevala u Čapljini, bili su gradonačelnik Čapljine dr. Smiljan Vidić i Federalno ministarstvo kulture i sporta, a zlatni sponzor je Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanske županije.

Laura Soče Kraljica čapljinskog karnevala
Vrhunac karnevalske svečanosti bilo je krunjenje Kraljice 21. međunarodnog ljetnog karnevala u Čapljini. Tu laskavu titulu ove godine ponijela je Laura Soče iz Trebižeta. Lentu, krunu, poklon i cvijeće novoj kraljici uručio je dr. Smiljan Vidić, gradonačelnik Čapljine. Za prvu pratilju izabrana je Francesca Gallusi iz Italije, dok je Ana Bilić, članica mažoretkinja HKD „Napredak“ iz Busovače, druga pratilja. Lente i darove prvoj i drugoj pratilji, uručio je Ivan Raguž, predsjednik Turističke organizacije „ Čapljinka“, domaćina i organizatora karnevala. Na kraju ovoga publici uvijek zanimljivog dijela programa, Laura Soče, nova kraljica, zahvalila je organizatorima, a Čapljincima obećala da će uz dužnosti koje kraljici slijede „dostojno prezentirati Čapljinu“.

Karnevo11 Gosce iz Italije
Sudionici iz šest zemalja
Na 21. međunarodnom karnevalu, sudjelovali su karnevalisti iz šest zemalja – BiH, Hrvatske, Slovenije, Italije, Crne Gore i Srbije. Domaće snage predvodile su čapljinske mažoretkinje s čak pet koreografija – juniorke su s vodstvom karnevala i Limenom glazbom HKUD „Seljačka sloga“, predvodile karnevalsku povorku i predstavile se prve, na pozornici, potom su slijedile koreografije „Sladoledi“, „Voćkice“, „Karnevalski koktel“ i „Rokerice“, zatim HKUD „Seljačka sloga“, Trebižat – Čapljina, HKD „Napredak“, Busovača i Karnevalsko društvo „Prolog“, Prolog kod Ljubuškog, čija je koreografija „Divljaci“ zaključila predstavljanje na pozornici. Iz Hrvatske su nastupili „Veseli Old Timeri“, Rijeka, pa Udruga „Lumber klub“ iz Opatije, KU „Žaba“, Ivanić Grad, KU „Cirimigini“, Solin. Boje Italije branile su po brojnosti članova skromne, ali po odijevanju vrlo dojmljive karnevalske grupe Amici carnevale di Venezia, Padova i Mirandela. Iz Crne Gore stigli su „Kosmopolitanke“ iz Tivta, a iz Srbije „Čivijaški karneval“ iz Šapca. Sloveniju je predstavljalo Šjeme vrbovo iz Ilirske Bistrice.

D. Musa

{gallery}2019/190819karnevo{/gallery}

Propustili ste? Poslušajte!