Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Završen 12. Street Arts Festival; uljepšane napuštene građevine u središtu Mostara

Završen 12. Street Arts Festival; uljepšane napuštene građevine u središtu Mostara

by | 5. rujna 2023. 10:32 | Aktualno, Vijesti

Završen je 12. Street Art Festivala Mostar koji je i ove godine iznio niz vrijednih suradnja, susreta te u konačnici niz umjetničkih djela koja su poklonjena Mostaru i svim njegovim građanima.

Priča započeta prije 12. godine, putem umjetnosti i aktivizma vraća život na ulice i svojim kulturnim doprinosima stvara platformu, koja grad čini gradom približavajući umjetnost svakodnevnici i svima.

Ovogodišnji festival trajao je osam dana, a ugostio  je umjetnike iz BiH, Makedonije, Srbije, Hrvatske, Poljske, Njemačke, Italije, Španjolske, Francuske, Portugala, SAD i Brazila.

I ove je godine u fokusu festivala bila Šantićeva ulica čija se galerija na otvorenom sve više nadopunjuje, a tragovi festivala mogu se vidjeti i u drugim mostarskim naseljima i istaknutim građevinama.

“Šantićeva ulica je zasigurno najveća urbana galerija pod otvorenim nebom u regiji i ona će ostati naše središte”, kažu organizatori.

Glavni moto SAFMo festivala je kreirati umjetnost pristupačnu svima kroz ideju solidarnosti s ciljem unapređenja urbane kulture u Mostaru i BiH.

Specijalna gošća festivala Martha Cooper, poznata novinarka i fotografkinja učinila je ovaj festival posebnim dokumentiranjem umjetničkih procesa, što je umjetnicima bilo posebno važno, s obzirom na to da se radi o pionirskom undergroundu i urbanog pokreta. Pored toga, s njom je došla i protagonistkinja grafiti scene New Yorka, Lady Aiko koja je ostavila iza sebe preko dvadeset svojih poznatih “Bunny stencila”.

Mostar koji se još uvijek nosi s problemom poslijeratnih ruševina je iz perspektive umjetnika vrlo izazovna i neobična destinacija te su se neki od njih odvažili ostaviti svoju refleksiju na zgradama kao što je “Staklena banka”, napuštena građevina u središtu grada.

“Uspješna realizacija apstraktne intervencije na Staklenoj banci, umjetničkog kolektiva Klub 7 dala nam je još više motivacija za bavljenje ovakvim prostorima”, ističu organizatori.

Još jedna od lokacija koja je bila u fokusu festivala je napuštena Sveučilišna biblioteka, gdje je umjetnica NeSpoon utkala novu dimenziju i energiju svojom instalacijom koja spaja tradiciju, autentično kulturno naslijeđe i modernu umjetnost. Također, u pojedinim naseljima nastale su i manje intervencije s duhovitim rješenjima.

Tekst/foto: FENA

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...