Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Zatvoren javni poziv za selekciju domaćinstava za podjelu EU pomoći

Zatvoren javni poziv za selekciju domaćinstava za podjelu EU pomoći

by | 13. studenoga 2023. 20:05 | Aktualno, Vijesti

Javni poziv za selekciju domaćinstava za podjelu pomoći Europske unije kao podrške Bosni i Hercegovini u prevladavanju energetske krize zatvoren je u petak, 10. studenog, s krajem radnog dana, objavio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

– Prema posljednjem presjeku urađenom jutros, u aplikaciju koju je za Ministarstvo uradio UNDP BiH je dosad uneseno 180.322 prijave kojima je obuhvaćeno 356.642 osobe. Prema rodnoj zastupljenosti, od ukupnog broja, 203.443 prijavljenih članova domaćinstava su ženskog roda, a 153.448 muškaraca. Po kategorijama, najviše prijava uneseno je u kategoriji umirovljenika, dosad 126.098, zatim u kategoriji primatelja dječjeg doplatka 30.623, u kategoriji primatelja stalne novčane pomoći 23.921 i u kategoriji samohranih roditelja 1.647 unesenih prijava do ovog trenutka – navedeno je u priopćenju resornog federalnog ministarstva.

Općine koje su unijele najveći broj prijava su: Zenica 12.026; Novi Grad Sarajevo 10.739; Tuzla 7.702; Ilidža 6631; Travnik 6.413. Slijede ih Visoko, Mostar, Lukavac, Novo Sarajevo, Cazin i druge.

– Važno je napomenuti da su svih 79 općina i gradova sudjelovale u realizaciji ovog javnog poziva i da se u svim općinama prijave svakodnevno unose u aplikaciju. Ovima najbržima želim čestitati na požrtvovanosti i trudu da svi zajedno što prije osiguramo isplate sredstava građanima, a svim općinama i gradovima želim zahvaliti na prihvaćanju suradnje i odličnom radu u proteklom razdoblju. Želim zahvaliti i UNDP-u koji je za nas razvio aplikaciju koja se pokazala vrlo efikasnom i omogućila nam provođenje ovog javnog poziva bez ikakvih poteškoća. Doista, svi zajedno napravili smo mnogo posla i mi smo kao nositelji realizacije ove pomoći na tome najiskrenije zahvalni svim načelnicima, gradonačelnicima i njihovim kolegama službenicima koji rade na ovom javnom pozivu – kazao je ministar Delić.

Tijekom ovog tjedna općine će u aplikaciju unositi zaostale prijave, a nakon zatvaranja aplikacije slijedi spajanje podataka iz prijava s podacima iz Porezne uprave.

– Poslije toga imat ćemo privremeni popis kojem će građani moći pristupiti preko aplikacije i provjeriti status svoje prijave. U tom razdoblju će domaćinstvima koja se ne budu nalazila na popisu uspješnih prijava, biti ostavljena mogućnost podnošenja prigovora kako bi se izvršile dodatne provjere prije formiranja konačnog popisa – pojasnio je ministar i dodao da će na osnovu konačnog popisa, Vlada FBiH donijeti odluku o pojedinačnim iznosima po domaćinstvu i ukupnim sredstvima koja će se doznačiti općinama i gradovima. Nakon toga, općine i gradovi će isplate izvršiti krajnjim korisnicima.

– Mi ćemo, kao što smo i obećali, dati sve od sebe da kompletan postupak bude okončan prije kraja ove godine – navodi ministar Delić.

Foto/tekst: FENA

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...