Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Hercegovci zapaženi na 29-oj Sabatini: Hercegovački merlot šampion među crnim vinima, a ing. Gašparu priznanje za struku

Hercegovci zapaženi na 29-oj Sabatini: Hercegovački merlot šampion među crnim vinima, a ing. Gašparu priznanje za struku

by | 15. studenoga 2019. 21:58 | Vijesti

   Zapažen nastup imali su hercegovački vinari i vinogradari na 29-om međunarodnom susretu vinara i vinogradara Sabatina, u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije i Hrvatske udruge vinskih gradova, koji je ove godine održan u hotelu „Medena“ kod Trogira. Zlatnu medalju za kvalitetu buteljiranih crnih vina dobio je merlot 2011. vinarije „Vino Milas” iz Ljubuškog. Uz jedno od dva glavna priznanja „Vino Milas” dobilo je zlatnu medalju i za blatinu 2015., a „zlata” su polučili vranac selekcija Andrija 2016., Podrumi Andrija d. o. o Čitluk, te blatina barrique 2013., „Vrtovi Sunca” d. o. o. Grude. Uz tri spomenute odličja – srebro i broncu dobile su vinarije Rubis d. o. o. Mostar, Podrum „mata”, Podrum „Tolj”, te Vinarija „Sušac”, koja se uz vina predstavila i rakijama od smokve i grožđa. Govoreći o dojmu s ovogodišnje Sabatine agronom Mladen Gašpar, stručni suradnik za vinogradarstvo i vinarstvo u Federalnom agromediteranskom zavodu, kaže:

   „To je jedna od najjačih manifestacija na prostoru Hrvatske i regije, koja propagira proizvodnju i sve vezano za vino i vinovu lozu. U konkurenciji za ocjenjivanja vina u pravili stigne preko 300 uzoraka, plus žestoka pića, proizvođači nakon ocjenjivanja nagrade određenim priznanjima, medaljama, što im pomaže u prodaji vlastitih proizvoda. S obzirom da je riječ o prestižnoj manifestaciji, te priznanja imaju značajnu specifičnu težinu. Pored toga dva dana se organiziraju radionice koje stručno obrađuju oblast vinogradarstvo i vinarstva. Te radionice, odnosno predavanja, dobro su posjećene, a uvijek se može doći do novih saznanja. Među temama koje su ove godine prezentirane, bilo je i onih vezanih za klimatske promjene i njihov utjecaj na različite aspekte vinogradarske proizvodnje“, kaže ing Gašpar, te na upit kako kao pobornik autohtonih sorti gleda na činjenicu da je jedno od dva najveća priznanja – šampiona crnih vina, dobilo vino sorte merlot 2011. Vinarije „Vino Milas“.

   „Merlot se u Ljubuškom uzgaja preko pedeset godina. Vinarija koja više ne postoji, nekad je imala je 12 hektara. Priznanjem se potvrđuje pravilo da pored naših autohtonih sorti koje su neprikosnovene za ovu regiju – blatine, žilavke i trnjka, tu treba uvrstiti i poznate svjetske sorte merlot, cabernet suvignone i shiraz. To su po meni, tri sorte koje se jako dobro snalaze i na ovom našem području”.

   Ing. Gašpar smatra da suzdržanosti hercegovačkih vinara i vinogradara u pogledu nastupa na sajmovima, nema mjesta

   „Treba ići na sajmove. Ne mora se ići svake godine, to su troškovi, ali može recimo svake druge. Reklama puno znači, posebice što se imamo čime pohvaliti, jer u zadnjih dvadesetak godina sortiment u vinarstvu, se mijenja, dolaze poznate svjetske sorte, a i od domaćih pravimo još bolja vina, nove tehnologije se primjenjuju. Treba se ići na te sajmove, jer priznanje je je dobra reklama, a na tim skupovima može dosta i naučiti”.

   Uz zapažen nastup hercegovačkih vinara na manifestaciji nagrdom se okitio i naš sugovornik, ing. Gašpar, stručni savjetnik za vinogradarstvo i vinarstvo FAZ-a, koji je dobio priznanje „Stanko Ožanić” za životni doprinos unapređenju vinarstva i vinogradarstva.

   „Priznanje struke, svakom je nešto posebno. Drago mi je da su i stručnjaci sa strane vrijednim procijenili moj doprinos koji je plod trideset petogodišnjeg iskustva u oblasti vinogradarstva i vinarstva, kaže ing. Gašpar.

Tekst i foto: D. Musa

{gallery}2019/191116vinov{/gallery}

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...