Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Zanimljivosti iz povrtlarstva doline Neretve

Zanimljivosti iz povrtlarstva doline Neretve

by | 19. prosinca 2019. 8:56 | Vijesti

Tvrtka „Adria histhil“ iz Čapljine počela izvoz presadnica povrća u Rusiju

Ne mali broj povrtlara u dolini Neretve, a posebice ljudi iz drugih oblasti i zanimanja sa skepsom je slušao planove o izvozu presadnica povrća, te stalnom i povremenom poslu za stotinu i više uposlenika u pogonima – plastenicima, tvrtke „Adria Hishtil“ u Gabeli. Hajde nekako o izvozu u obližnja područja Hrvatske ti su se planovi mogli uklopiti, ali da će sadnice i to kalemljene, ići u Mađarsku, Moldaviju…, posebice Rusiju i to avionom, djelovalo je kao znanstvena fantastika. Istina izvoz u Rusiju, pa i Moldaviji u početcima rada čapljinske tvrtke „Adria Hishtil“ nitko nije spominjao, međutim i to se dogodilo. U desetoj godini rada ovo poduzeće se zaista može pohvaliti o za bh. prilike golemim iskoracima. Govoreći o trenutačnim aktivnostima agronom Ivica Borovac, voditelj prodaje kaže:
„Kontinuirano desetu sezonu imamo hidroponske sadnice, odnosno sadnice za grijane plastenike i staklenike, koje radimo sa našim stalnim, lojalnim, partnerima u Hrvatskoj, Mađarskoj i Moldaviji. Već smo u punom jeku proizvodnje poglavito rajčice kalemljene, a ima i standard paprike i krastavca, koja ide tu malo bliže u primorski dio Hrvatske. Svaka sezona je sve jača i jača, odnosno imamo sve više partnera, sve više otvorenih tržišta, samim time pomiču se i neki termini tako da smo ove godine već početkom desetog mjeseca krenuli u aktivne sjetve, a u prosincu je već počela puna sezona. Određene isporuke već su otišle i za Mađarsku, Hrvatsku i Moldaviju i da se pohvalimo jednom posebnom pošiljkom koju smo poslali kargo avionom za Rusiju. Također se radi o kalemljenim sadnicama. Svi znamo da je rusko tržište jako velik potencijal, a neistražen, tako da smo uz kolege koji šalju jabuke, povrće i voće, mi smo prvi koji krećemo u priču s presadnicama. Prva pošiljka je stigla u Moskvu, nadamo se dogodine puno ozbiljnijem poslu na ruskom tržištu“.
Da je proizvodni program „Adria Hishtila“ za ovdašnje povrtlarstvo potvrda je i slika koju smo zatekli u plasteniku za kalemljenje tek isklijanih presadnica rajčice. Tim poslom zaokupljeno je sedamdesetak dama koje i doslovce ne dižu pogleda! Nije to nikakav dril, nego jednostavno činjenica da mlade biljčice treba pažljivo uklopiti kako ne bi došlo do oštećenja, odnosno kako se ne bi stvarao škart. Kalemljenje presadnica povrća je žensko carstvo. Ing. Ivica Borovac ističe da su u tom odgovornom poslu pažljivije i odgovornije čemu svakako doprinosi i anatomska građa, tanji prsti kod žena. Uglavnom, tu će ove jeseni, zime i proljeća biti cijepljene stotine tisuća presadnica različitih vrsta poveća, te lubenica. Izvozit će se u petnaestak zemalja. Za utjehu žiteljima BiH može poslužiti podatak da kad već uglavnom, ne jedu domaće povrće, uvelike će jesti plodove od domaćih presadnica koje dolaze iz uvoza. Tako je bilo u proteklih desetak godina, a nema sumnje da će se tako i nastaviti.

{gallery}2019/adriahistil{/gallery}
D. Musa

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...