Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Tribinom Ivana Bebeka hrvatskog nogometnog suca iz Rijeke u Ljubuškom: Startao projekt „Postani sudac“

Tribinom Ivana Bebeka hrvatskog nogometnog suca iz Rijeke u Ljubuškom: Startao projekt „Postani sudac“

by | 12. studenoga 2021. 15:14 | Vijesti

 Zanimljivo i poučno za ljubitelje najvažnije sporedne stvari na svijetu, bilo je izlaganje Ivana Bebeka međunarodnog nogometnog suca iz Hrvatske na tribini u Ljubuškom. Nakon tribine jedan od zaključaka mogao bi biti – suđenje je ušlo u sferu znanosti. Što drugo reći ako renomirani međunarodni sudac na osnovu osobnog iskustva, kaže da nogometni sudac, ako želi biti uspješan, treba „živjeti nogomet“. Nije dovoljno poznavati pravila igre i imati dobru tjelesnu pripremu, nego „sudac mora imati i pripremu za svaku utakmicu, psihološku i taktičku“, kazao je Bebek.

Za pripremu utakmice koju će suditi, naveo je plastičan primjer ekipe koja igra preko krila. Takva igra podrazumijeva da će poslije uspješnih prodora uslijediti centaršutevi prema šesnaestercu. „Sudac treba to znati kako bi svoje kretanje usmjerio prema kaznenom prostoru, gdje će se odvijati glavna borba“. Isto tako sudac prije svake utakmice „mora proučiti sustav igre ekipa kojima će suditi“. Laički promatrano jasno je da sudac ne može trčati za loptom, nego mora pretpostaviti kako će se igra odvijati. Niz sličnih na oko jednostavnih primjera, tijekom tribine naveo je sudac Bebek, pa nije čudno što je njegovo pedesetominutno izlaganje naišlo na odobravanje okupljenih u prvom redu mladih sudaca i drugih ljubitelja nogometne igre.

Odgovarajući na upit je li suđenje ušlo u sferu znanosti, bebek je potvrdno odgovorio, a zatim obrazložio:

Sudački posao ima svoje zakonitosti koje su usko vezane s trenerskim poslom. U konačnici mi smo svi dio nogometa i razina profesionalizma kod sudaca Prve lige u Hrvatskoj, što se protežu na drugu, treće lige. Naša komisija je uvela sada i mentorski talent program kojim oni započinju pratiti suce čak od četvrte lige. Na isti način kojim educiraju suce prve lige, educiraju i suce s četvrtih liga, da bi prelazak sudaca s četvrte na treću, s treće na drugu i kasnije na prvu ligu, bio što bezbolniji, kako bi u prvoj ligi dobili suce koji su već apsolutno afirmiraniji što se suđenja tiče“, kazao je Bebek, te na pitanje što bi savjetovao mladim sucima početnicima, kratko odgovorio:

Prvo što bi im preporučio je da vole suđenje, onaj tko ne voli suđenje ne može uspjeti. Suđenje ima jako lijepih stvari, međutim normalno kao i svaki javni posao koji je izložen javnoj kritici ima i svojim negativnih stvari. Ja im preporučio da nikada ne gube fokus, da je apsolutno je najbitniji rad, rad na sebi i poštovanje sudačkog posla i nogometa općenito“.

 

Gostovanjem Ivana Bebaka koji je uz ostalo, sudio i 18 utakmica Lige prvaka, praktično je počeo projekt naše Udruge Postani sudac. Ovim projektom želimo osnažiti razmišljanja naših mladih sudaca, ali i popularizirati suđenje, među mladima. Djelom smo u tome već uspjeli, sada nam je u planu i nadogradnja, jer nije dovoljno imati suce nego želimo imati vrhunske suce koji će suditi međunarodna natjecanja. Za taj projekt dobili smo podršku Ministarstva financija Županije zapadnohercegovačke. Ovo je bila prva tribina, s kojom smo jako zadovoljni. Nastavit ćemo s praksom dovođenja vrhunskih sudaca i stručnjaka iz različitih oblasti ne samo za veliki nogomet nego i za futsal“, kazao je Goran Paradžik, predsjednik Udruge nogometnih sudaca i instruktora suđenja ŽZH.

Zaista organizatori Udruga nogometnih sudaca i instruktora Županije zapadnohercegovačke, mogu biti prezadovoljni interesom koji je tribina izazvala, primjerice uz suce iz Hercegovine, stigli su i mladi suci iz središnje Bosne – Kreševa i Fojnice. Tribinu su pratili i Čapljinci – Filip Jelavić, bivši sudac i kontrolor suđenja iz Gabele, te Antonio Blažević kontrolor suđenja i predsjednik Udruge sudaca H-N županije i drugi. Što se tiče suca Ivana Bebeka od je podrijetlom iz Veljaka kod Ljubuškog, pa je nastup na tribini ujedno iskoristio i za posjet zavičaju.

{gallery}2021/11/suci{/gallery}

Tekst i foto: D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

AUDIO: Josip Ostojić o zdravom načinu života

AUDIO: Josip Ostojić o zdravom načinu života

Interes za zdravom prehranom u zadnje vrijeme naglo je porastao, no ključno je pronaći zdravu ravnotežu te je vrlo važno slušati savjete i preporuke osoba koji su stručnjaci u tom području. Tim povodom  razgovarali smo s Josipom Ostojićem, magistrom kineziologije i...

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...