Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Uvozna roba cijenu domaće drži u šahu

Uvozna roba cijenu domaće drži u šahu

by | 14. lipnja 2019. 17:17 | Vijesti

   Zanimljiva slika na veletržnici u Tasovčićima koncem ovoga tjedna, robe nema dovoljno o čemu svjedoči par kupaca koji čekaju na kapiji, međutim od zadnjeg barometra cijene su u prosjeku, u padu, kako povrća, tako i voća. Ovaj paradoks može se ilustrirati primjerom rajčica kojih nema dovoljno u ponudi, ali zadržale su cijenu od 1,3 do 1,7 KM. Istodobno uvozne albanske nude se po cijeni od 1 do 1,3 KM, pa kad bi cijena još rijetkih domaćih plodova rasla, trgovci bi prešli na kupovinu jeftinijih, tj. uvoznih uglavnom albanskih kavada. Dakle, uvozna roba kako se to kaže, drži u šahu cijenu domaće, pa smo tako zabilježili samo dva manja poskupljenja, raštike koja je sada 1,5 do 2 KM, te graška koji je od 2 do 3 KM za kilogram.

   Pojeftinjenja je znatno više, a najosjetnije je kod mladih krumpira koji su s 0,85 do 1 KM prošlog petka, pali na 0,50 do 0,70 KM, crveni. Naglašavamo nismo baš sigurni da i to realna cijena, jer pošto ga prodaju znaju samo proizvođači i kupci. Jeftiniji su zatim, blitva 0,70 do 0,80 KM, zelena salata 0,70 do 1,3 KM, špinat 1 do 1,3 KM. Značajno jeftinije su i paprike 1,3 tzv. američko pa do 1,6 KM domaće sjeme, zatim cikla 1,2 do 1,4 KM, te mahune 2,5 do 3,5 KM.

   Ostalo povrće zadržalo je cijene kupus je i dalje 0,30 do 0,40 KM, kelj i krastavci 0,80 do 1 KM, karfiol 1 do 1,4 KM, patlidžani 1,8 do 2,5 KM, peršin i celer čija je cijena i dalje 2,5 do 3 KM. Cijenu drži i luk, crveni je od 1,15 do 1,3 KM, a bijeli 2 do 2,5 KM za kilogram.

   Voće, s rastom ponude padaju cijene voća. Jeftiniji su redom – trešnje 1,5 do 2 KM, zatim višnje 2 do 2,5 KM, breskve 1 do 1,2 KM, nektarine 1 do 1,3 KM, pa bostan koji je 2,2 do 2,5 KM, a jeftinije su i jagode 2,5 do 3,5 KM. Cijenu su od ovogodišnjeg voća zadržale jedino kajsije 1,2 do 1,5 KM, te jabuke čija je ponuda i dalje obilna, a cijena 0,6 do 1,5 KM za kilogram. Drugog domaćeg voća u većim količinama, za sada nema. Ističemo sve navedene cijene su na veliko.

   S porastom temperature sve je manja gužva na prilazu veletržnici. Tako se primjerice riba koncem ovoga tjedna nudila na manje, pet štandova, riječna riba – keljavci, bili su od 2,5 do 3 KM, a cinkva 6 KM. Morske ribe nije bilo. Pastrva iz uzgoja bila je 9, a šaran 11 KM, dok se jegulja cijenila uobičajenih 40 KM za kilogram.

   Na prilazu veletržnici u petak 14-og lipnja, najviše je bilo cvijeća, čije su cijene raznovrsne, a kreću se u rasponu od 0,30 pa do 3 KM. Ponuda presadnica povrća se smanjuje, ali cijene ostaju iste – zelena salata, cikla i peršin su po 0,10 KM komad, raštika je 0,20 KM, kupus i druge kupusnjače su 0,20 do 0,25 KM, rajčice i paprike od domaćeg sjemena, 0,30, a hibridi tih kultura do 0,40 KM, tikvice i krastavci su 0,50 KM itd. Domaća jaja cijenila su se od 0,20 do 0,30 KM, zavisno od veličine, koke nosilice bile su 10 do 12 KM, a mladi pijetlovi 10 do 15 KM komad. Bilo je i zečeva po cijeni 20 KM komad. Sir se kretao od 4 KM mladi pa do 18 KM livanjski u kolutovima. Sira s Morina i Zelengore za sada, nema u ponudi. Naravno, u ponudi su bili ljekovito bilje, drva, stajsko gnojivo, kočići za povrće, alatke kovača iz Vareša, odjeća i razna druga roba.

tekst i foto: Dušan Musa

Poštovani, podsjećam vas na Kodeks za tisak i online medije Bosne i Hercegovine:

Članak 14 – Autorska prava

   Novinari mogu koristiti razumne sažetke originala s ograničenim citatima, materijale iz drugih publikacija ili nositelja autorskih prava, bez izričite dozvole za to, sve dok je izvor naznačen na odgovarajući način.

   Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima, zahtjeva izričitu dozvolu novitelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samome tekstu.

Izvor: Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, str. 20.

Hoću reći, autorski prilog je put za samostalni prilog, a nije samoposluživanje!

{gallery}2019/190614pijaca{/gallery}

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...