Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Uz 555 godina od smrti hercega u Ljubuškom: Promovirana slikovnica „Herceg Stjepan Kosača“

Uz 555 godina od smrti hercega u Ljubuškom: Promovirana slikovnica „Herceg Stjepan Kosača“

by | 1. studenoga 2021. 14:52 | Vijesti

Zanimljiva scenografija i upečatljiva nošnja ratnika pratili su promociju slikovnice „Herceg Stjepan Kosača“ u dvorani Kulturnog centra u Ljubuškom. Govoreći o realizaciji ovog zanimljivog projekta Zvonimir Mikulić, autor teksta je kazao:

Nakon poziva predstavnika ljubuške podružnice Napretka pristupio sam izradi teksta za slikovnicu. Odlučio sam da to bude pjesma. Pjesma sadrži 12 katrena od kojih se tri odnose na djetinjstvo hercega Stjepana, tri na mlađu dob, tri na zrelu dob i tri na starost. To je forma koja mi se činila primjerenom“, konstatira, Mikulić, te naglašava:

Kada se malo prostudira povijesno vrijeme i okolnosti u kojoj je živio, iza većine tih osoba pa isto tako i Herceg Stjepan, ostaju određene zagonetke, neke dvojbe, neke nelogičnosti, pogotovu kada promatramo iz sadašnjeg očišta 555 godina poslije njegove smrti ili 586 godina od preuzimanja vlasti. Danas nam se neki određeni potezi i način vladavine čine nelogičnim i neprimjerenim ovom vremenu, ali to je presjek vremena u kojem je živio. Držao sam se nekih općih načela o samom liku hercega Stjepana, vladaru iz tog vremena kakav je mogao biti, što ga je moglo tištiti i voditi, na taj način sam uradio pjesmu. Nisam uzimao sebi ulogu ni suca, ni porote, nego sam pristupio djelu po svom viđenju i na svoj način“.

Uz Zvonimira Mikulića za realizaciju zanimljivog projekta pobrinuo se i Marko Barbarić, autor ilustracija. Slikovnicu su svatko na svoj način predstavili Anela Rozić Vrankić profesorica iz Čapljine, te mr. Mirko Rašić, arheolog iz Ljubuškog. Mr Rašić je uz ostalo primijetio da je „herceg Stjepan u kasnom srednjem vijeku upravljao područjem znatno većim od današnje Hercegovine, a za neprijatelje je imao Mlečane, Dubrovačku republiku, Otomansko carstvo, a povremeno i Bosansko kraljevstvo.“

S obzirom da se u takvim okolnostima uspio održati više od tri desetljeća kao lider Humske zemlje, apsolutno zaslužuje poštovanje“, kazao je Rašić, te iznio prijedlog da se hercegu nakon završetka njegove tvrđave iznad Ljubuškog, podigne i adekvatan spomenik.

Organizator HKD Napredak, podružnica Ljubuški nastojao je „oživjeti“ makar i djelić vremena u kojem je herceg živio, pa su u programu nastupili trubači iz Glazbene škole Ljubuški, zatim članovi Garde hercega Stjepana, glumci Kluba kulture „Libuša“, te ljubuške mažoretkinje.

{gallery}2021/11/stjepan{/gallery}

D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...