Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Na veletržnicu u Tasovčićima stigli domaći luk i “kapula”, te njemački krumpiri

Na veletržnicu u Tasovčićima stigli domaći luk i “kapula”, te njemački krumpiri

by | 24. travnja 2020. 15:53 | Vijesti

  Zadnji petak u travnju još jednom je potvrdio atraktivnost tog nadnevka na veletržnici u Tasovčićima. Naravno, tu prije svega mislimo na prilaz veletržnici gdje se nude različiti proizvodi, a po našoj prosudbi posebice su privlačni riba, sir, te presadnice povrća, cvijeća i ukrasnog bilja. Naravno, tu je i razna druga roba, međutim navedeni artikli su najtraženiji. Uz poslovičnu gužvu na prilazu, valja reći da je ovoga puta zanimljivo bilo i unutar kapija veletržnice na kojoj su se pojavili prvi ovogodišnji crveni i bijeli luk u glavicama, te kelj. Crveni luk se cijeni od 2,2 do 2,4 KM, dok je domaći bijeli luk 6 KM za kilogram. Prvi ovogodišnji kelj je 1,6 do 1,7 KM, dok se cijena mladog i zimskog kupusa ujednačila uz značajan pad, od 0,30 do 0,40 KM. Jeftiniji je i mladi domaći krumpir iz plastenika, čija je cijena bila 1,5 do 1,7 KM, kao i zimski krumpir koji se cijeni od 0,85 do 0,90. Zasluge za pad cijene pripadaju uvoznom, njemačkom krumpirima koji pri kraju sezone diktiraju cijenu zimskih krumpira. Pojavio se i prvi domaći grašak u malim količinama, a cijenio se 3 do 4 KM.

   Zelen je sve jeftinija, uz kupus od pregleda cijena koncem prošloga tjedna, jeftiniji su zelena salata koja se cijeni 0,50 do 0,60 KM, nerijetko se prodaje i po nižoj cijeni. Jeftinija je i blitva 0,60 do 0,80 KM, špinat 1,0 s otvorenog, pa do 1,3 KM plastenički. Nešto jeftiniji su još prasa 1,1 debele, pa do 1,4 KM tanke stabljike, te mrkva 1,0 do 1,2 KM. Registrirali smo i tri manja poskupljenja karfiola koji se cijenio 2,2 do 2,8 KM, mladog luka tzv. pera, 2 do 2,2 KM, te krastavaca čija je cijena nešto porasla, očito je s kvalitetom ponude, 1,4 do 1,6 KM za kilogram. Cijenu su zadržali raštika 2,0 do 2,2 KM, cikla 1,5 KM, te peršin i celer koji su oko 3 KM za kilogram.

   Od domaćeg voća ima samo jagoda, čija je cijena postojana i drži se na 5 do 6 KM za kilogram. Uvozne jabuke su od 1,3 KM makedonske, pa do 2 KM austrijske. Također uvozne uglavnom turske kruške su 2,5 KM za kilogram.

   Sudeći po gužvi na štandovima gdje se prodaje riba ona je i najtraženiji artikl petkom. Cijena se kretala od 3 KM babuška i klen, pa do 40 KM jegulja. Pastrva iz uzgoja cijenila se 9, šaran je bio 10 KM, a fileti 15 KM, dok su se po standardnih 6 KM za kilogram, nudili somići. Zadnjeg petka u travnju i presadnice su bile tražena roba. Cijene su ostale nepromijenjene po 0,10 KM nudili su se zelena salata, peršin i celer, pa do 0,50 KM, lubenice i jagode. Presadnice raštike i blitve bile su 0,20, kupus i druge kupusnjače 0,25, rajčice i paprike od domaćeg sjemena, bile su po 0,30 KM za komad, dok su hibridi bili po 0,40, a istu cijenu, 0,40 KM, imale su presadnice patlidžana, tikvica, te bostana. Mliječni proizvodi, najzastupljeniji je sir čija se cijena kretala od 5 KM mladi, pa do 20 KM ovčji livanjski u kolutovima. Kajmak je bio od 16 do 18 KM, a maslo 14 do 16 KM. Obilna je bila i ponuda cvijeća, uz domaće pristigao je i jedna cvjećar iz okolice Gradačca. Jaja od domaćih koka zavisno od veličine bila su 0,20 do 0,30 KM, pilići za uzgoj cijenili su se 4 KM, a uvjerljivo najskuplji bio je mladi hrvatski ovčar kojeg je vlasnik cijenio 100 eura itd.

{gallery}2020/pijacapas{/gallery}

D. Musa

   Poštovani, podsjećam vas na Kodeks za tisak i online medije Bosne i Hercegovine:

Članak 14 – Autorska prava

Novinari mogu koristiti razumne sažetke originala s ograničenim citatima, materijale iz drugih publikacija ili nositelja autorskih prava, bez izričite dozvole za to, sve dok je izvor naznačen na odgovarajući način.

Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima, zahtjeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samome tekstu.

Izvor: Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, str. 20.

Hoću reći, autorski prilog je put za samostalni prilog, a nije samoposluživanje!

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...