Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

U subotu: Izložba Stipe Nobila u Čapljini

U subotu: Izložba Stipe Nobila u Čapljini

by | 28. kolovoza 2020. 16:01 | Vijesti

   Za subotu 29-og kolovoza, u Umjetničkoj galeriji Hrvatskog kulturnog središta Založbe kralja Tomislava, najavljeno je otvaranje izložbe hrvatskog slikara Stipe Nobila. Svečanost otvaranja održat će se s počekom u 20 sati.

   Inače, Stipe Nobilo rođen je 1945. godine u Lumbardi na otoku Korčuli. Likovni smjer Pedagoške akademije završio je u Splitu u klasi profesora Ante Kaštelančića. Na likovnoj akademiji u Zagrebu diplomirao je 1971. godine u klasi prof. Šime Perića.

   Kad je riječ o stvaralačkom opusu Stipe Nobila može se reći da je riječ o slikaru kolorističkog nadahnuća. U središtu Nobilovog stvaralačkog opusa kao teme, su njegova rodna Lumbarda i otok Korčula. Mediteransko ozračje otoka Korčule ishodište je i poticaj Nobilovog nadahnuća u kojem su nezaobilazni – plavetnilo mora i neba, masline, vinogradi, čempresi, polja i vale.

   Valja reći da je uz Hrvatsku Stipe Nobilo, izlagao u Austriji, SAD, te u Bosni i Hercegovini, gdje je izlagao u Bajnoj Luci. Izložba u Čapljini bit će drugo predstavljanje ovoga umjetnika u našoj zemlji.

D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!