Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

U Bosni i Hercegovini: Muška odbojka na tankim granama – za sedam godina ugasilo se 11 klubova

U Bosni i Hercegovini: Muška odbojka na tankim granama – za sedam godina ugasilo se 11 klubova

by | 16. veljače 2022. 13:21 | Vijesti

 

    Za sedam godina, odnosno sedam sezona u Bosni i Hercegovini sa scene je nestalo 11 muških odbojkaških klubova!? Trenutačno je u Premijer ligi, te Prvim ligama Federacije BiH i R. Srpske u natjecanje uključeno ukupno 25 klubova. Među premijerligašima je šest klubova iz Federacije uključivši Jedinstvo iz Distrikta Brčko i četiri s područja R. Srpske. Uz šest klubova u Premijer ligi u federalnoj Superligi još je osam klubova, od kojih je jedan na izdisaju – Breza iz nekad poznatog odbojkaškog središta, jer nakon deset kola nema niti boda, što upućuje da teško može preživjeti takvu rezultatsku krizu.

   Usporedbe radi ne tako davno u sezoni 2014./15., u dvije federalne Superlige natjecalo se po osam klubova, što znači da se za sedam sezona – godina, u Federaciji BiH ugasilo osam klubova! Među njima su primjerice, dva posavska – Napredak iz Odžaka dvostruki prvak BiH i Balegovac iz Novog Sela, pa Čapljina, zatim Mladost iz Bosanskog Petrovca, Bužim… Ukoliko bi išli godinu, dvije ranije onda bi se na listi našli Student iz Mostara koji se prestao natjecati 2013-te, pa Mostar koji je sa scene nestao 2012-te itd. Dakle, u ovom trenutku Federacija BiH ima samo 14 muških klubova, što je golem pad u odnosu na 2014/15. kada su bila u pogonu 22 muška odbojkaška kluba.

   Situacija nije puno bolja ni na području pod jurisdikcijom Odbojkaškog Saveza R. Srpske, gdje je trenutačno aktivno samo 11 klubova. U Premijer ligi su četiri kluba, dok iz u nižem rangu, Prvoj ligi osam klubova, međutim jedan od njih je druga ekipa bijeljinskog Radnika, što će reći da ima samo sedam klubova, tj. ukupno 11. Prema tome, u Bosni i Hercegovini u ovom trenutku, aktivno je samo 25 muških odbojkaških klubova!

   To je jedan strana medalje, na drugoj su ženski klubovi. Dok se muški klubovi tope poput proljetnih snjegova, broj ženskih je manje više stabilan unatoč pandemiji corona virusa i permanentnoj gospodarskoj krizi. Trenutačni broj ženskih je više nego duplo veći od broja muških klubova. U Premijer ligi BiH je kao i kod muškaraca, deset klubova, u dvije Federalne Superlige dvadeset, a u dvije Prve federalne lige još 13 klubova. S obzirom da je trenutačno s prostora Federacije BiH u Premijer ligi pet klubova, to znači da u Federaciji aktivno ukupno 38 ženskih odbojkaških klubova! U odnosu na sezonu 2014./15. Federacija ima tri kluba više. Dakle, broj ženskih klubova u Federaciji BiH je skoro tri puta veći od broja muških ekipa?!

   Nešto manja je razlika na prostoru kojeg pokriva OS R. Srpske. Uz pet klubova u Premijer ligi Prva ženska odbojkaška liga R. Srpske je brojnija od muške, ima 12 klubova. Dakle, uz 38 ženskih ekipa u Federaciji BiH, u pogonu je i 17 ekipa iz R. Srpske, dakle ukupno 55. Zaista golema razlika 55 naprema 25!?

   „Sve nam je to poznato, ali nemamo odgovora pitanje – zašto se gase muški klubovi, odnosno zašto muška mladež gubi interes za odbojku”, kaže Miloš Jelčić predsjednik Odbojkaškog savez Federacije BiH i Odbojkaškog kluba Čapljine, pa razlaže:

   „To je svjetski trend. Tim problemom se bave i u Svjetskoj odbojkaškoj federaciji (FIVB), međutim za sada nitko nije dao konkretan odgovor. Ja kao trener mlađih uzrasta mogu reći da je to prisutno i u našem klubu. Nakon gašenja muškog pogona 2015., koji je bio posljedica odlaska jedne uspješne generacije koja je igrala i Premijer ligu, do sada nismo uspjeli pokrenuti muški pogon. Pokušavali smo u nekoliko navrata, ali jednostavno ne ide”, kaže Jelčić.

   S obzirom da se u BiH u proteklih sedam godina ugasilo čak 11 klubova, teorijski proizilazi da bi za 14 godina muška odbojka kao natjecateljski sport, mogla potpuno nestati.

D. Musa

 Prilikom preuzimanja sadržaja (fotografije i/ili tekst) – navesti link na originalnu objavu.  

{gallery}2022/02/odbojka{/gallery}

 

Propustili ste? Poslušajte!

AUDIO: Josip Ostojić o zdravom načinu života

AUDIO: Josip Ostojić o zdravom načinu života

Interes za zdravom prehranom u zadnje vrijeme naglo je porastao, no ključno je pronaći zdravu ravnotežu te je vrlo važno slušati savjete i preporuke osoba koji su stručnjaci u tom području. Tim povodom  razgovarali smo s Josipom Ostojićem, magistrom kineziologije i...

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...