Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Praznici istanjili novčanike, pala tražnja za povrćem, cijene voća rasle

Praznici istanjili novčanike, pala tražnja za povrćem, cijene voća rasle

by | 10. siječnja 2020. 16:33 | Vijesti

   Za minule praznike „peglale su se kartice”, komentar je stalnih prodavača na veletržnici u Tasovčićima u pogledu prodaje domaćeg povrća. Aluzija je to na pojačanu kupovinu, odnosno potrošnju tijekom blagdanskog razdoblja, nakon čega je zavladala svojevrsna oseka. Uglavnom, ponuđene količine se nisu rasprodale, pa je proizvođačima ostalo čekati neko bolje vrijeme.

   Skromna tražnja osjetila se i na cijenama, u odnosu na barometar koncem prošloga tjedna mali su pomaci posebice kod povrća. Nešto skuplji su raštika 1,5 KM vrhovi, pa do 3,0 KM listovi, skuplja je i brokula koja pretežito stiže iz Neretve, pa blitva 2 do 2,8 KM. Po vrijednosti skromna su i pojeftinjenja. U laganom padu je cijena kupusa pupčara – prokulica 1,5 do 2,0 KM, pa špinata 1,5 s otvorenog, do 2,8 KM plastenički, a nešto niža je i donja cijena lista peršina i celera koji se mogu naći od 3 pa do 5 KM za kilogram. Korijen celera i dalje je 3, a peršina 5 KM za kilogram.

   Ostalo povrće zadržalo je cijene kupus je tako i dalje od 0,25 pa do 0,40 KM, krumpiri su od 0,50 do 0,80 KM, planinski ispred veletržnice su 0,90 KM za kilogram. Kelj je od 0,5 do 1,0 KM, karfiol 1 do 1,5 KM, zelena salata je od 1,5 do 2,0 KM, prasa od 1,2 KM debele stabljike, dok je tanka studenačka, od 2,5 do 3,0 KM. Mrkva je 0,7 do 1,0 KM, cikla 0,8 do 1,0 KM. Crveni luk se cijeni od 0,7 KM uvozni pa do 1,6 KM za kilogram domaći, dok je bijeli luk i dalje od 5 KM refuza, pa do 7 KM vijenci. Bilo je i domaćeg graha koji se cijenio 5 do 6 KM. Sve nvedene cijene su na veliko.

   Za razliku od povrća kod voća praznici su rezultirali manjim poskupljenjima – krušaka, jabuka, suhih smokava i kivija. Domaće jabuke su od 1,0 do 1,5 KM za kilogram, kruške su od 1,5 domaće pa do 3,0 KM uvozne sorte abata. Suhe smokve su 5 do 8, dok je kivi od 0,7 do 1,5 KM. Domaći bademi u ljusci su 7 KM, a orasi 5 do 6 KM. U porastu je i cijena mandarina koje se nude za 1 do 1,4 KM. Od voća iz Neretve, ima još naranči po cijeni 1,8 do 2,0 KM, zatim grejpa oko 1,5 KM, te limuna 2,5 do 3,0 KM. Lješnjaci u ljusci ispred veletržnice, cijene se 6 KM za kilogram, dok je kesten 3,5 KM itd.

   Ispred veletržnice kao i obično petkom, dobra je bila ponuda ribe i mliječnih proizvoda. Riba se cijenila 6 KM somići, 9 KM je bila pastrva iz uzgoja, očišćena bila je 10 KM, koliko se cijenio i šaran, dok su fileti bili po 15 maraka. Smuđ se nudio 12 KM za kilogram, a jegulje nije bilo. Suhi ovčji sir s Morina i livanjski u kolutovima, bio je po 18 KM, iz Podveležja 15 KM. Mladi sir cijenio se 5 do 6 KM, kravlji je bio 8 do 12 KM. Kajmak iz kace bio je 18 KM, a maslo 14 do 16 KM. Bilo je i čvaraka koji se cijene 16 KM, a istu cijenu imala je i domaća slanina. Novina u ponudi bio je sok od ribizle koji se cijenio 15 KM, dok je marmelada, od ribizle, bila 8 KM za kilogram. Iako prodaja nije bajna cijena drva se ne mijenja, oblovina je 90 KM za prostorni metar, dok cijepana dostižu 100 KM itd.

D. Musa

POZOR

Poštovani, podsjećam vas na Kodeks za tisak i online medije Bosne i Hercegovine:

Članak 14 – Autorska prava

Novinari mogu koristiti razumne sažetke originala s ograničenim citatima, materijale iz drugih publikacija ili nositelja autorskih prava, bez izričite dozvole za to, sve dok je izvor naznačen na odgovarajući način.

Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima, zahtjeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samome tekstu.

Izvor: Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, str. 20.

Hoću reći, autorski prilog je put za samostalni prilog, a nije samoposluživanje!

{gallery}2020/200111pijaca{/gallery}

Najnovije vijesti

Najava događaja

    No Results Found

    The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!