Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

U popovskim selima: Bocali na čatrnjama – prava remek-djela u kamenu

U popovskim selima: Bocali na čatrnjama – prava remek-djela u kamenu

by | 7. svibnja 2021. 15:38 | Vijesti

  Za domicilno stanovništvo popovskih sela, kameni bocali na otvorima čatrnja posve su uobičajeni, jer nisu rijetkost, međutim za namjernike i slučajne prolaznike prava su remek djela u kamenu. Kad ih čovjek razgleda neizostavnim se nameće pitanje – koliko je vremena i truda trebalo da bi se isklesali!? Ima ih različitih, jedni zatvaraju samo otvor čatrnje, drugi prelaze otvor, a treći kao bocal kojeg smo snimili u Plitkom Dolu (Bjeljavama) su visoko oko 120 centimetara!

    Za isklesati takav bocal u kamenu nisu trebali samo umijeće, upornost i strpljenje, nego i duge zime. Jer to je posao koji je trajao mjesecima i to bar dvije, tri zime, kada jenjaju poljoprivredni radovi. Radilo se samo špicom (željezni klin zašiljenog vrha) i macom (vrsta kamenog čekića s obostrano ravnom površinom). Zbog delikatnosti posla nije se tu smjelo udarati većim čekićima, maljevima, već su u obzir dolazili samo mala špica i mala maca. Može se samo pretpostaviti koliko je puta majstor alat – špice, morao nositi kovačima na kaljenje kako bi mogao nastaviti taj pipav posao. Kad smo u selima u Popovu – Plitki Do (Bjeljeve), Gajic i Paraunići, otkrili te kamene unikate ostali smo ushićeni spoznajom o maru i umjeću popovskih majstora o kojima je monarh Joanikije Pamučina pisao:

   „U cijeloj Turskoj Popovci su najbolji kamenoresci i graditelji: oni podižu gradove, manastite, crkve i klešu najdivnije nadgrobne spomenike; zato su im i vlastite kuće bolje nego u drugim krajevima; one su podignute od dva ili tri sprata i lijepo složene od svijetlog kamena. Gumna su im izgrađena isto tako lijepo, i u samom ovom poslu zaslužuju pohvalu.“ (Jaonikije Pamučina „Život Ali-paše RIzvanbegovića Stočanina“ – Ljetopisi, Veselin Masleša, Sarajevo 1976. g. str 82.) Uz tvrdnju monaha Jaonikija da su Popovci bili najbolji majstori u golemom Osmanskom Carstvu, valja reći da ima indicija da su bili angažirani kako na gradnji Starog mosta u Mostaru, tako i Mustaj begovog – Starog, mosta u Klepcima kod Čapljine). U svakom slučaju bocali, popovske kuće i guvna oko njih ugodni su oku za vidjeti.

   Inače, sama riječ bocal (otvor na čatrnji, bunaru) je francuskog – bocal, talijanskog – boccale ili grčkog podrijetla – bokalion, a označava posudu s uskim grlićem. U svakom slučaju popovski i inače hercegovački bocali su pogoleme posude. Isto tako zanimljiv je i navod da je riječ čatrnja mađarskog podrijetla – csatorna: jama za skupljanje kišnice s krova ili posebne nakapne površine.

{gallery}2021/5/bocali{/gallery}

Tekst i foto: D. Musa

Najnovije vijesti

Najava događaja

    No Results Found

    The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!