Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Von der Leyen: Preporučit ćemo otvaranje pregovora s BiH

Von der Leyen: Preporučit ćemo otvaranje pregovora s BiH

by | 12. ožujka 2024. 11:31 | Aktualno, Vijesti

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen potvrdila je u utorak u Europskom parlamentu kako će preporučiti otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

“Danas ćemo preporučiti Vijeću da otvori pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom”, rekla je von der Leyen u govoru na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu. Ta najava je popraćena pljeskom zastupnika.

Popodne će se održati sjednica Europske komisije na kojoj će biti donesena odluka o preporuci o otvaranju pregovora. O toj preporuci u sljedeći utorak odlučivat će Vijeće za opće poslove, koje čine ministri vanjskih ili europskih poslova država članica, a potom i čelnici država članica koji će se okupit ina samitu 21. i 22. ožujka.

Von der Leyen je rekla da je BiH od kada je dobila kandidatski status u prosincu 2022. napravila “impresivne korake” u europskim integracijama.

“Više je napretka učinjeno u nešto više od godinu dana nego ranije u deset godina. Prvo, BiH je sada u potpunosti usklađena s našom vanjskom i sigurnosnom politikom, što je ključno u ovim vremenima geopolitičkih previranja. Drugo, država je usvojila važne zakone poput zakona o sprječavanju sukoba interesa koji je sedam godina bio u zastoju te zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma”, rekla je von der Leyen.

Također je navela da je BiH poboljšala upravljanje migranskih tokova te da je sada moguće započeti pregovore s Frontexom nakon što je Predsjedništvo odobrilo pregovarački mandat. Kao četvrti element, Ministarstvo pravosuđa BiH je odlučilo uvrstiti i presude Međunarodnog Kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u domaće kaznene evidencije. Također je istaknula i novi Upravni odbor za izgradnju mira koji je nedavno posto operativan.

“Naravno, potreban je veći napredak za pridruživanje našoj Uniji, ali zemlja pokazuje da može ispunjavati kriterije za članstvo i težnje svojih građana da budu dio naše obitelji. Poruka iz BiH je jasna, stoga i naša poruka mora biti također jasna – budućnost BiH je u Europskoj uniji”, rekla je predsjednica Komisije.

Von der Leyen je istaknula da je EU posljednjih godina promijenila pristup prema zapadnom Balkanu.

“Shvatili smo da nije dovoljno čekati da se zapadni Balkan približi nama, da nije dovoljno reći da su vrata otvorena. Mi također moramo preuzeti odgovornost i podržati njihov put prema našoj Uniji na svaki mogući način”, rekla je predsjednica Komisije.

tekst/foto: FENA

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...