Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Vlada RH: Povijesni dan za BiH i jedno od najvažnijih vanjskopolitičkih postignuća Hrvatske

Vlada RH: Povijesni dan za BiH i jedno od najvažnijih vanjskopolitičkih postignuća Hrvatske

by | 12. ožujka 2024. 16:59 | Aktualno, Vijesti

Vlada Republike Hrvatske pozdravila je usvajanje izvješća Europske komisije kojim se preporučuje Europskom vijeću otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

”Slijedom usvojenog izvješća Europske komisije u vezi preporuke Europskom vijeću za otvaranjem pristupnih pregovora s BiH, hrvatska Vlada upućuje iskrene čestitke predsjedateljici Vijeća ministara Borjani Krišto i svim političkim akterima u BiH koji su dali doprinos u postizanju ovog velikog uspjeha”, priopćeno je iz Vlade RH.

Uputili su zahvalu predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen s kojom predsjednik Vlade Andrej Plenković, kako se navodi u priopćenju, redovito razgovara o europskom putu BiH i koja je prepoznala važnost ove odluke za koheziju i funkcionalnost zemlje, stabilnost jugoistoka Europe i jačanje geopolitičke uloge Europske unije.

– Ovo je uistinu povijesni iskorak za BiH, kao i jedno od najvažnijih vanjskopolitičkih postignuća Hrvatske. Naša podrška prema BiH je dobronamjerna, dobrosusjedska i usmjerena na napredak cijele zemlje u kojoj sva tri konstitutivna naroda trebaju biti ravnopravna. Na tome i osobno radim još od 2016. godine kada sam kao zastupnik u Europskom parlamentu zajedno s kolegama iz delegacije pomogao tadašnjem predsjedatelju Predsjedništva BiH Draganu Čoviću u podnošenju zahtjeva za članstvo BiH u Europskoj uniji – poručio je predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković.

Dodao je da je pozitivno izvješće Komisije temelj za odluku Europskog vijeća o otvaranju pregovora za članstvo. On smatra da je to veliki uspjeh za BiH, ali i potvrda političke snage i utjecaja Hrvatske u Europskoj uniji.

– Politikom modernog suverenizma koristimo osnaženi međunarodni položaj za dobrobit hrvatskih građana, gospodarstva i društva, kao i za dobrobit hrvatskog naroda u BiH i za boljitak čitave BiH – poručio je predsjednik hrvatske Vlade.

U priopćenju se još dodaje kako je, u promijenjenom globalnom i sigurnosnom okruženju kada je pružena jasna europska perspektiva Ukrajini, Moldovi i Gruziji, Hrvatska pomogla BiH da stekne status kandidatkinje za članstvo u prosincu 2022. godine.

”Na Europskom vijeću u prosincu prošle godine izborili smo se za pozitivniji tekst zaključka koji je otvorio prostor BiH da dobije zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora na Vijeću u ožujku ove godine, uz pozitivno izvješće Europske komisije”, podvučeno je.

Na inicijativu Hrvatske, 23. siječnja ove godine, organiziran je i zajednički posjet Sarajevu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, predsjednice Europske komisije von der Leyen i nizozemskog premijera Ruttea, koji su tada pozvali političke lidere u BiH na provedbu reformi kako bi izvješće Komisije bilo pozitivno.

”Realizacija zakonodavnih aktivnosti koja je uslijedila pokazuje da je Vijeće ministara na čelu s Borjanom Krišto ostvarilo značajan reformski iskorak. U nadolazećem razdoblju očekujemo od svih političkih aktera u BiH da nastave s provedbom potrebnih reformi, osobito u pogledu što skorijeg postizanja dogovora o izbornoj reformi kako bi se osigurala jednakopravnost svih triju konstitutivnih naroda u BiH”, zaključeno je u priopćenju Vlade Republike Hrvatske.

Tekst/foto: Fena

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...