Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Vlada HNŽ-a usvojila odluku o subvencioniranju poreza na promet prvom nekretninom za mlade

Vlada HNŽ-a usvojila odluku o subvencioniranju poreza na promet prvom nekretninom za mlade

by | 21. ožujka 2024. 13:58 | Aktualno, Vijesti

U skladu s Programskim smjernicama Vlade i onim što je najavljivano proteklih tjedana, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije danas je, na 15. redovitoj sjednici, usvojila demografski važnu odluku o refundiranju plaćenoga poreza na promet nekretninama ili naknada pri kupnji zemljišta za izgradnju prve stambene nekretnine za mlade obitelji na području HNŽ-a.

– Pod refundiranjem se podrazumijeva odobravanje nepovratnih novčanih sredstava. Ured predsjednice Vlade refundirat će plaćeni porez na promet nekretnina ili plaćenu naknadu za uređenje građevnoga zemljišta do maksimalnoga iznosa od 7 500,00 KM. Sredstva ćemo isplaćivati putem javnoga poziva, a zaista želim izraziti iznimno zadovoljstvom činjenicom da je Vlada zdušno stala iza ove odluke i da smo krenuli s ispunjavanjem onoga što smo u svojim smjernicama i naznačili kao jedan od prioriteta. U konačnici, sretna sam jer mladim obiteljima barem djelomice, ali ipak osjetno olakšavamo prve korake u izgradnji obiteljskoga doma, a želimo da taj dom bude ovdje gdje su rođeni, rasli i školovani i gdje želimo da žive, odgajaju djecu i pridonose društvenoj zajednici – komentirala je predsjednica Vlade Marija Buhač.

Pravo na refundiranje imaju mlade obitelji koje, između ostalih, ispunjavaju uvjete: da je jedan od bračnih partnera državljanin BiH; da jedan od bračnih partnera u trenutku podnošenja zahtjeva nije stariji od 40 godina; da podnositelj zahtjeva i njegov bračni partner i njihova djeca nemaju niti su imali u vlasništvu ili suvlasništvu drugu stambenu nekretninu u BiH; da se stambena nekretnina koja je predmet zahtjeva nalazi na području HNŽ-a; da oba bračna partnera imaju prebivalište na području HNŽ-a, da barem jedan od njih ima prebivalište na području HNŽ-a tijekom prethodne tri godine od dana raspisivanja javnoga poziva, da su nekretninu kupili u godini u kojoj je raspisan javni poziv; da nekretnina nije predmetom legalizacije bespravno izgrađenoga objekta, itd.

U javnomu pozivu koji će uslijediti bit će navedeni precizni uvjeti i mjerila, propisani Odlukom. Podsjećamo kako se Vlada nije odlučila na oslobađanje od predmetnoga poreza jer je riječ o izravnomu prihodu lokalnih zajednica, nego će subvencionirati odnosno refundirati plaćeni iznos za tu nakanu, po jasnim uvjetima i mjerilima iz usvojene odluke.

Tekst/foto: Vlada HNŽ-a

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...