Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Vlada HNŽ-a imenovala Pregovarački tim za pregovore sa sindikatima za djelatnost zdravstva

Vlada HNŽ-a imenovala Pregovarački tim za pregovore sa sindikatima za djelatnost zdravstva

by | 2. studenoga 2023. 12:51 | Aktualno, Vijesti

Na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) na žurnoj je sjednici imenovala Pregovarački tim Vlade HNŽ-a za pregovore s reprezentativnim sindikatima za djelatnost zdravstva.

Imenovani tim sastavljen je od predstavnika Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a, Ministarstva financija HNŽ-a, Ureda predsjednika Vlade HNŽ-a, Zavoda zdravstvenoga osiguranja HNŽ-a, SKB-a Mostar, KB-a dr. Safeta Mujića, Opće bolnice Konjic, Grada Mostara, Grada Konjica, Grada Čapljine, Doma zdravlja Stolac, Doma zdravlja Jablanica, Vlade Zapadnohercegovačke županije i Ministarstva zdravstva FBiH, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

„Već smo u više navrata komunicirali kako Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, kao jedan od više čimbenika u zdravstvenomu sustavu ove županije, razumije sindikalna traženja zdravstvenih djelatnika i, pripravna je kroz izmjene i dopune Proračuna za 2023. te kroz prijedlog proračuna za 2024. godinu, ispratiti svoj dio obveza kroz korektno postignuti, realno održivi dogovor svih poslodavaca i sindikalnih partnera“, navodi se u priopćenju.

Dalje stoji da je to jasno kazano i na ranijemu sastanku čelnih ljudi Vlade i Nezavisnoga sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Podsjetili su da je Vlada preuzimanjem dužnosti 2015. godine zatekla „krajnje nezahvalno“ stanje u financijama (ilustracije radi, naslijeđeno je 60 milijuna KM izvršnih sudskih presuda).

„U međuvremenu, Vlada je riješila sve dubioze, konsolidirala javne financije, odgovorila svim traženjima koja su pristizala, uspjela i otvoriti razvojnu dimenziju Proračuna, stvorila je kvalitetne preduvjete kako bi danas mogla planirati i ispratiti svoj dio obveza i prema zahtjevima zdravstvenih djelatnika“, istaknuto je.

Dalje se navodi kako o iznimno korektnom i odgovornom ponašanju Vlade HNŽ-a prema socijalnim partnerima, sindikatima proračunskih korisnika kojima je jedinim poslodavcem, neupitno posvjedočeno kroz proteklih osam godina, s potpisanih čak šesnaest granskih kolektivnih ugovora.

Razina odnosa i međusobnoga poštovanja Vlade i socijalnih partnera potvrđena je, kažu iz Vlade, i na posljednjemu sastanku predsjednika Vlade i resornih ministara sa čelnicima svih šest sindikata korisnika županijskog proračuna.

„Međutim, da bismo mogli odgovoriti zahtjevima zdravstvenih djelatnika, koji u početnomu traženju iziskuju više od 50 milijuna KM dodatnih proračunskih sredstava, nužno je da i drugi čimbenici u zdravstvenomu sustavu HNŽ-a, koji su jasno pobrojani u službenoj obavijesti NSZ-a SKBM-a o održavanju štrajka, preuzmu svoj dio odgovornosti, onako kako je to zakonom i regulirano. Samo je tako moguće, što žurnije i sa što manje problema, izići iz ove situacije i izbjeći sve ono negativno što sindikalni prosvjedi sobom nose, a prije svega trpljenja koja će najviše osjetiti pacijenti“, poručili su iz Vlade HNŽ-a.

Na kraju su pozvali sve dionike zdravstvenoga sustava Županije (poslodavce u zdravstvenomu sustavu HNŽ-a) na preuzimanje svojega dijela odgovornosti kako bi se izbjegao bilo koji neželjeni scenarij.

Tekst/Foto: Fena

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...