Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Vjerovali ili ne: Za posao u čapljinskoj „Lasti” prijavilo se oko 400 kandidata!

Vjerovali ili ne: Za posao u čapljinskoj „Lasti” prijavilo se oko 400 kandidata!

by | 10. ožujka 2021. 18:48 | Vijesti

  Na natječaj za posao u čapljinskoj „Lasti” prijavilo se oko 400 kandidata, doznali smo od Petra Ćorluke direktora grudske kompanije Violeta u čijem sastavu će ubuduće poslovati ova tvrtka.

   „Prijavljeni su kandidati sa šireg područja – Čapljine, Ljubuškog, Mostara, Stoca…”, kaže direktor Ćorluka te pojašnjava dalji slijed poteza:
   „Sada slijedi provjera tehničkih predznanja, testiranje u našim pogonima u Grudama i dalja obuka. Oni koji to uspješno prođu ići će u Italiju na specijalističku obuku. Upravo zato su prednost imali kandidati s poznavanjem talijanskog jezika.
   Odabrani kandidati će se u Italiji obučavati na strojevima koji su već kupljeni”, naglašava direktor Ćorluka.
   Zanimljivo, kandidati koji će ići na obuku u Italiju, sudjelovat će nakon obuke, u demontaži strojeva na kojima su se obučavali i njihovoj ponovnoj montaži kada strojevi stignu u Čapljinu. Nakon montaže strojeva slijedi probna proizvodnja. Zanimljiva informacija za one koji nisu angažirani u prvom krugu, je da će nakon probne proizvodnje, te postupnog uvođenja u redoviti rad, te druge i eventualno treće smjene, što će opet zavisiti od reakcije tržišta, na proizvode „nove” Laste, biti potrebe za novim operaterima u proizvodnji. Dakle, natječaj za prijem operatera u proizvodnji, praktično je zaključen 28. veljače, za obuku i pokretanje proizvodnje odabrani su kandidati, ali time prijem nije zaključen, jer će se s pokretanjem i rastom proizvodnje primati i novi operateri.
   Podsjećamo, na raspisanom natječaju traženi su operateri u proizvodnji, muško ili žensko bez iznimke. Za taj posao bila je potrebna minimalno srednja stručna sprema, a poželjni smjerovi mehatronika/mehanika/elektrotehnika, ali nisu nužno bili uvjet. U opisu posla stajalo je da je „Operater na stroju odgovoran za stabilan rad stroja, kvalitetu proizvoda, sigurnost na stroju, te čistoću strojeva i njihove okolice”.
   U krugu „Laste” veliko pospremanje traje već 15-ak mjeseci. Radi se na bivšim proizvodnim halama, odnosno budućim pogonima. Uz ostalo u planu je i postavljanje solarnih panela.
   Za ilustraciju vrlo ozbiljnog pristupa ovom projektu govori i podatak da je kompanija Violeta nedavno kupila četvrtinu dionica firme Distributivni centar (TPDC) „Sarajevo”. Za udio od ukupno 80.342 dionice prema informaciji koju je objavio Biznisinfo, grudska kompanija je platila oko 4,5 milijuna maraka, čime je postala treći dioničar. Dakle, poslovodstvo kompanije „Violeta” cijelom poslu s Lastom pristupilo je tako temeljito da bi studenti ekonomije i srodnih znanosti, projekt mogli praktično izučavati,

Tekst i foto: Dušan Musa

{gallery}2021/3/1003lasta{/gallery}

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...