Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Na veletržnici u Tasovčićima: Cijene stare, a novi borovi i jelke

Na veletržnici u Tasovčićima: Cijene stare, a novi borovi i jelke

by | 22. prosinca 2020. 16:22 | Vijesti

   Vjerojatno zahvaljujući lijepom vremenu poranili su ove godine proizvođači namjenskog zimzelena za Božićne blagdane i Novi godinu. Stječe se dojam da je i ponuda obilnija nego prošlih godina. Slična je situacija na primjerice, tržnicama u Čapljini i Ljubuškom, te drugim prigodnim prodajnim mjestima. Željka Kapular već dvadesetak godina prodaje božićne borove ili novogodišnje jelke, već kako tko zove, na čapljinskoj Veletržnici u Tasovčićima. Govoreći o ovogodišnjoj ponudi i tražnji kaže:

   „Svake godine je ista ponuda borova iz rasadnika, namjenski uzgojenih i lijepo oblikovanih. Imamo smrču, bijeli bor, nordijsku i običnu jelu. Cijene se godinama ne mijenjaju, mislim da su pristupačne. Fino oblikovani bor, jelka, smrča za kuću, visine 2,0 do 2,4 metra, može se kupiti po cijeni od 30 KM. E sad, kvalitetniji primjerci su skuplji, pa tako na primjer, nordijske jelke cijene se od 40 do 60 KM, opet zavisno od veličine i naravno oblika”, pojašnjava gospođa Željka, pa dodaje:

   „Kako ovaj posao radim godinama, mogu reći da dolaze uglavnom isti kupci, tko je navikao imati lijepo božićno drvo, da mu za blagdane zamiriše u kući, on će doći kupiti. Obično me ti kupci i ne pitaju za cijenu, znaju da je stabilna, razgledaju uzmu što im se sviđa i onda plate”.

   -Koliko je koštalo najskuplje drvo koje ste do sada prodali

   -To su borovi za crkve visoki 5,5 do 6,0 metara koštaju oko 100 KM. Oni se posebno naruče, ja zabilježim što i koliko treba, onda zovem rasadnik i oni dovezu. Uhodan je to posao.

   -Nema više nekadašnjih gužvi i koliko smo primijetili drveća iz šume?

   -Mi radimo isključivo namjenske jelke, a koliko vidim i ostali prodavači. Nekad se sjeklo masovno, pa se to zbog izgleda ili nemogućnosti prodaje, bacalo, sada toga nema. Međutim, ove godine nemamo nam ni kupaca iz Dalmacije, zatvorena granica, pa se moramo osloniti samo na domaće kupce. Ako ništa vidjet ćemo kolika je tražnja na ovom našem, domaćem tržištu.

   Kupce božićno-novogodišnje zimzeleni na prilazu veletržnici u Tasovčićima čeka i pšenica u posudama, zavisno od veličine posude cijena je 3 do 4 KM. Ima spremnih i aranžmana sa svijećama koji su do 10 KM. Tu su i različiti drugi ukrasi i aranžmani. Ukratko, ne treba se puno truditi i pšenicu sijati o „Lucijinom danu” 12. prosinca, što je bila tradicija, jer se danas sve može kupiti i gotovo.

Tekst i foto: D. Musa

Najnovije vijesti

Najava događaja

    No Results Found

    The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!