Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Više od 73 posto građana FBiH želi ulazak u EU

Više od 73 posto građana FBiH želi ulazak u EU

by | 14. srpnja 2023. 13:30 | Aktualno, Vijesti

Prema istraživanju Direkcije za europske integracije BiH (DEI) koje je provedeno u svibnju i lipnju ove godine, 73,3 posto ispitanika je podržalo ulazak BiH u Europsku uniju, što je za 4,1 posto manje u odnosu na istraživanje iz prethodne godine.

Vijeće ministara BiH je na sjednici usvojilo Informaciju DEI-ja o rezultatima istraživanja javnog mnijenja “Stajališta građana o članstvu u Europskoj uniji i procesu integracija u EU”, provedenog u svibnju i lipnju 2023. godine na uzorku od 1.200 ispitanika na razini cijele BiH.

Oko 73,3 posto ispitanika je podržalo ulazak BiH u EU, što je za 4,1 posto manje u odnosu na istraživanje iz prethodne godine. Ulazak u EU je podržalo 86 posto ispitanika iz Federacije BiH, 50,6 posto ispitanika iz Republike Srpske i 71,5 posto ispitanika iz Brčko distrikta BiH.

Najviše ispitanika, i to 36,3 posto, koji podržavaju ulazak BiH u EU kao glavni razlog navode slobodu kretanja ljudi, robe i kapitala dok 30,5 posto njih izdvaja jamstvo trajnog mira i političke stabilnosti, a 22,4 posto poštovanje zakona i propisa. Istodobno, unapređenje infrastrukture razlogom podržavanja navodi 9,1 posto ispitanika.

Više od polovice ispitanika (52,7 posto) koji ne podržavaju ulazak BiH u EU kao najčešći razlog navodi strah od većih troškova života i poreza, dok 17,5 posto ispitanih smatra kako je razlog gubitak raznolikosti kultura, a 13,2 posto odgovorilo je kako je to prevelika centralizacija.

Na pitanje koja je reforma nužna za unapređenje svakodnevnog života bh. građana gotovo polovica, ili 46,6 posto, ispitanika je navela borbu protiv korupcije, 18,3 posto smatra kako je nužna reforma sudova i tužiteljstava, 17,6 posto ispitanika je navelo potrebu smanjena poreznih opterećenja, 10,3 posto ispitanih nužnom smatra reformu socijalnog sustava, a tek njih 4,9 posto je navelo reformu javne uprave.

Najviše ispitanika (50,7 posto) smatra da bi najveću korist оd ulaska BiH u EU imali mladi, а 16,3 posto odgovorilo je kako će to biti političari.

Ukupno 40,9 posto ispitanika smatra kako politizacija prосеsа integriranja u najvećoj mjeri otežava integraciju BiH u EU, što je više za 1,8 posto u odnosu na godinu ranije, dok je nespremnost za promjene kao razlog navelo 23,3 posto građana, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

 

Tekst/foto: FENA

Najnovije vijesti

Najava događaja

    No Results Found

    The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!