Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Vinogradarstvo i vinarstvo Hercegovine kroz 130 godina

Vinogradarstvo i vinarstvo Hercegovine kroz 130 godina

by | 24. rujna 2018. 17:55 | Vijesti

   Vinogradarstvo i vinarstvo BiH i regije bili su tema znanstveno-stručnog skupa: „130 godina organiziranoga vinogradarstva i vinarstva u Bosni i Hercegovini“, održan je u prostorijama Federalnog agromediteranskog zavoda u Mostaru. Na skupu su prezentirana 44 rada stručnjaka iz BiH, te zemalja regije – Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Među zanimljivostima koje su se čule vrijedi istaknuti i podatak da je zadnji skup na temu vinogradarstva i vinarstva u BiH održan u Neumu 1986. godine.

   Dajući presjek stanja u toj oblasti dr. Marko Ivanković, ravnatelj Federalnog agromediteranskog zavoda je podcrtao da je u BiH 1912. godine bilo 6.040 hektara vinograda, pred zadnji rat 1991. godine 5781 hektar, dok prema zadnjim procjenama vinogradarskog katastra Zavoda ima oko 3.580 hektara. Ravnatelj Ivanković je naglasio da je prema strategiji razvoja cilj 10.000 hektara, te da su vinogradarstvo i vinarstvo jedan od sektora na koje se računa u budućem razvoju. „Da bi se dostigao cilj potrebno je urediti zakonodavno-pravni okvir, što podrazumijeva donošenje zakona o vinu, usklađivanje sa smjernicama EU, te provedba 17 pravilnika o tom zakonu.“, naglasio je ravnatelj Ivanković.

   Ukratko se može reći da je kroz radove stručnjaka predstavljena je prošlost vinogradarstva, dat je pregled aktualnog trenutka, a naglašene su i smjernice za budućnost. Skup je radio u tri sekcije – vinogradarsko-vinarska, agroekonomska, te sekcija zaštite bilja. U svakoj od njih čuo se niz zanimljivih radova sadržanih u zborniku skupa koji je dostigao obujam od 552 stranice.

   Dvodnevni skup otvorio je Nevenko Herceg, predsjednik Vlade H-N županije, u ime dr. Dragana Čovića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Organizatori su bili Federalni agromediteranski zavod i Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru.

 

 

   Na kraju umjesto zaključka može se reći da je i sam podatak da je skup održan nakon stanke od 32 godine zaslužuje pažnju. Isto tako, pažnje je vrijedan i podatak da je skup okupio stručnjake od Poreča i Maribora na zapadu, preko Splita, Banjaluke, Mostara, Novog sada, Beograda i Podgorice do Skopja. Uglavnom, i neupućeni u oblast mogli su steći vrijedna saznanja.

{gallery}2018/180924_130g_vino{/gallery}

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...