Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Veliko zanimanje za SUM: Gotovo 50 posto više prijava u odnosu na zadnje tri godine

Veliko zanimanje za SUM: Gotovo 50 posto više prijava u odnosu na zadnje tri godine

by | 16. srpnja 2023. 20:49 | Aktualno, Vijesti

Sveučilište u Mostaru završilo je proces prijava za eUpis za akademsku godinu 2023./2024. čime je pokazalo potpunu zrelost u digitalnoj transformaciji te ostvarilo povećanje broja prijava od gotovo 50 posto u odnosu na prethodne tri godine što je rezultat svakodnevnog podizanja europskih standarda, kvalitete nastavnog procesa, inovacija te domaće i međunarodne vidljivosti i rezultata koji iz toga proizlaze. Osim toga, diplome Sveučilišta u Mostaru su priznate u Europskoj uniji što je budućim studentima važna komponenta. Ukupno je gotovo 1900 prijava za studijske programe Sveučilišta na 66 studijskih programa, od čega se najviše odnosi na Filozofski fakultet, više od 300 prijava, a kada je riječ o studijskom programu onda je to više od 200 prijava na Studij medicine na Medicinskom fakultetu SUM-a, donosi Večernji list.

– Do sada je pet sastavnica uspješno završilo proces online prijava na razredbeni postupak. Prve ljestvice poretka za prijave na Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije objavljene su online čime je ovaj fakultet postao predvodnik u provedbi elektroničkih upisa na Sveučilištu u Mostaru. Ostale sastavnice rezultate i rang liste će objaviti nakon provedenih razredbenih ispita koji su u tijeku ovaj tjedan – kazao je Robert Rozić, član SUMIT-a i voditelj eUpisa. Prema podacima iz procesa prijave vlada veliko zanimanje studenata za STEM područje u odnosu na društvene i humanističke znanosti, kao i biomedicinske fakultete gdje je za Medicinski fakultet, Fakultet zdravstvenih studija i Farmaceutski ukupno više od 500 prijava. Kada je riječ o društvenim i humanističkim znanostima prednjače Filozofski fakultet i Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti koji ujedno imaju i najveći broj studijskih programa u ponudi na cijelom Sveučilištu. Očekuje se i veliko zanimanje u rujanskom upisnom roku temeljeno na iskustvu ranijih godina.

Rang liste s kandidatima i brojem bodova dostupne na web stranici upisi.sum.ba. Ovim putem svaki prijavljeni kandidat može saznati svoj položaj na ljestvici i usporediti se s ostalim kandidatima. – Ovaj važan korak u modernizaciji sveučilišnog sustava omogućio je brži, učinkovitiji i transparentan način upisa studenata. Sustav automatski generira ljestvicu poretka prema bodovima koje su kandidati ostvarili u razredbenom postupku – naglasio je Rozić. Svi kandidati koji su unutar kvote bit će obaviješteni putem e-maila s daljnjim informacijama o procesu upisa. Velika prednost ovog novog sustava upisa je olakšavanje administracije zahvaljujući Informacijskom sustavu Sveučilišta u Mostaru. Svi podaci koji su uneseni tijekom razredbenog postupka automatski se evidentiraju, što znatno pojednostavljuje proces upisa i za studente i za referade. Učenici srednjih škola koje koriste SUMIT Maticu i Dnevnik imali su automatsko evidentiranje ocjena kroz sustav, što je dodatno olakšalo postupak prijave.

Ovim uspješno provedenim eUpisom, Sveučilište u Mostaru nastavlja pružati kvalitetno obrazovanje i unaprjeđivati svoje usluge kako bi studentima pružilo najbolje moguće iskustvo. Novi elektronički sustav upisa omogućuje brže i jednostavnije prijave, pružajući transparentnost i jednake šanse svim kandidatima. Uz nadu da će ovaj proces unaprijediti sveučilišno iskustvo za buduće generacije studenata, Sveučilište u Mostaru poziva sve zainteresirane da prate objave i informacije na službenoj web stranici kako bi bili informirani o daljnjim koracima u procesu upisa. Ove godine elektronički upisi predstavljaju veliki napredak u modernizaciji sveučilišnog sustava, pružajući praktičnost i efikasnost za sve uključene. Sveučilište u Mostaru se ponosi što je među prvima implementiralo ovaj sustav, čime je otvorilo put ka daljnjim poboljšanjima i inovacijama u visokom obrazovanju čime se svrstava u razvijena eSveučilišta u svijetu. Podsjetimo, Sveučilište u Mostaru je prvo sveučilište u BiH koje je uvelo eIndeks, usvojilo Digitalnu strategiju te osnovalo Centar za umjetnu inteligenciju. Uz podršku moderne tehnologije, transparentnosti i kvalitete obrazovanja. Sveučilište u Mostaru nastavit će uvoditi inovacije u cilju ostvarenja misije stvaranja okruženja u kojemu SUM postaje digitalno zrelo Sveučilište koje svojim korisnicima i zajednici daje vrhunsko digitalno iskustvo za učenje, istraživanje, suradnju i rad, podržavajući zajednicu i pojedinca u razvoju svojih punih potencijala.

Priopćenje/foto: SUM

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...