Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Veliki broj posjetitelja na 68. Danima berbe grožđa u Čitluku

Veliki broj posjetitelja na 68. Danima berbe grožđa u Čitluku

by | 18. rujna 2023. 9:22 | Aktualno, Vijesti

Svečanim mimohodom svih sudionika manifestacije do Broćanskog trga u nedjelju je svečano otvorena finalna večer 68. Dana berbe grožđa u Čitluku, na kojoj se okupio velik broj ljudi iz kulturnog, političkog i društvenog života Hercegovine, Bosne i okolice.

Manifestaciju je otvorila predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto istaknuvši pritom značaj organiziranja ovakve jedne manifestacije iz razloga što se kroz takve događaje ima prilika predstaviti tradiciju, običaje i vjeru što, kako je kazala, čini identitet hrvatskog naroda u BiH.

Podsjetila je kako je nedavno usvojen Zakon o vinu te je usuglašen s udrugama vinara i vinogradara ovog kraja što će pružiti ”mogućnost konkurentnosti hercegovačkog vina i vinara i bolju mogućnost i prepoznatljivost hercegovačkih vinara, na europskom i svjetskom tržištu”.

Na ovogodišnjim Danima berbe grožđa se, uz brojne edukativne programe, našao zanimljiv trodnevni program.

– Prva dva dana manifestacije bile su posvećene promocijama knjiga i filma te izložbama slika i sportskim sadržajima. Treći dan je i najsadržajniji dan manifestacije s bogatim programom koji se održavao na Broćanskom trgu u Čitluku – rekao je predsjednik Organizacijskog odbora Dana berbe grožđa Predrag Smoljan.

On se osvrnuo i na ovu godinu, koja je za vinare bila jedna od najlošijih u povijesti.

– Nestabilne vremenske neprilike i nadprosječne padaline u proljeće i početkom ljeta stvorile su uvjete za razvoj peronospora (plamenjače) u vinogradima i nastale štete su bile ogromne. Mnogi broćanski vinogradari unatoč nadljudskim naporima nisu uspjeli sačuvati ovogodišnji urod, a mnogi nisu imali ni berbu što nam govori da je peronospora još uvijek najopasnija bolest za vinovu lozu – naglasio je Smoljan.

Bogat turističko-kulturno-gospodarstveni program obilježio je sva tri dana manifestacije.

Manifestacija je otvorena u petak, 15. rujna, predstavljanjem troknjižja ”Brotnju u pohode”, akademika Josipa Muselimovića u Čitluku.

Drugi dan manifestacije započeo je boksačkim turnirom ”Dani berbe grožđa 2023” u Gradskoj športskoj dvorani, a nastavio se promocijom filma ”Priča o vinu – Hercegovina” te predstavljanjem knjige ”Vinogradarstvo i vinarstvo Brotnja”, autora Tihomira Prusine. i Jure Belje u Podrumima Andrije te otvaranjem izložbe slika akademske slikarice Magdalene Džidić Hrkać.

Posljednji dan manifestacije krenuo je tradicionalnom biciklističkom rutom ”Biciklom kroz vinograde i podrume Brotnja” te stručnim predavanjem o vinogradarstvu i vinarstvu.

Večernji program glazbeno je obogatio nastup poznatog hrvatskog pjevača Mladena Grdovića.

Tekst/foto: FENA

Propustili ste? Poslušajte!

KULTURA ČETVRTKOM:  Arheolog Ivan Prce

KULTURA ČETVRTKOM: Arheolog Ivan Prce

Kako izgleda jedno arheološko iskopavanje i još neke "tajne zanata" otkrio nam je arheolog Ivan Prce.   https://open.spotify.com/episode/4ebpIgW9aJA9SOZRMeCEiC  

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

U Galeriji Marinelli Landor and Zlaja, MLAZ u Počitelju, izlaže prof. dr. grafike Amela Hadžimejlić. Večeras 9.9.2023. do 23 sata mogu se vidjeti 24 rada stvarana prema tekstu Predraga Fincija.   https://open.spotify.com/episode/0HVDLDxujk22uY08bH04kP  ...