Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Veliki broj posjetitelja na 68. Danima berbe grožđa u Čitluku

Veliki broj posjetitelja na 68. Danima berbe grožđa u Čitluku

by | 18. rujna 2023. 9:22 | Aktualno, Vijesti

Svečanim mimohodom svih sudionika manifestacije do Broćanskog trga u nedjelju je svečano otvorena finalna večer 68. Dana berbe grožđa u Čitluku, na kojoj se okupio velik broj ljudi iz kulturnog, političkog i društvenog života Hercegovine, Bosne i okolice.

Manifestaciju je otvorila predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto istaknuvši pritom značaj organiziranja ovakve jedne manifestacije iz razloga što se kroz takve događaje ima prilika predstaviti tradiciju, običaje i vjeru što, kako je kazala, čini identitet hrvatskog naroda u BiH.

Podsjetila je kako je nedavno usvojen Zakon o vinu te je usuglašen s udrugama vinara i vinogradara ovog kraja što će pružiti ”mogućnost konkurentnosti hercegovačkog vina i vinara i bolju mogućnost i prepoznatljivost hercegovačkih vinara, na europskom i svjetskom tržištu”.

Na ovogodišnjim Danima berbe grožđa se, uz brojne edukativne programe, našao zanimljiv trodnevni program.

– Prva dva dana manifestacije bile su posvećene promocijama knjiga i filma te izložbama slika i sportskim sadržajima. Treći dan je i najsadržajniji dan manifestacije s bogatim programom koji se održavao na Broćanskom trgu u Čitluku – rekao je predsjednik Organizacijskog odbora Dana berbe grožđa Predrag Smoljan.

On se osvrnuo i na ovu godinu, koja je za vinare bila jedna od najlošijih u povijesti.

– Nestabilne vremenske neprilike i nadprosječne padaline u proljeće i početkom ljeta stvorile su uvjete za razvoj peronospora (plamenjače) u vinogradima i nastale štete su bile ogromne. Mnogi broćanski vinogradari unatoč nadljudskim naporima nisu uspjeli sačuvati ovogodišnji urod, a mnogi nisu imali ni berbu što nam govori da je peronospora još uvijek najopasnija bolest za vinovu lozu – naglasio je Smoljan.

Bogat turističko-kulturno-gospodarstveni program obilježio je sva tri dana manifestacije.

Manifestacija je otvorena u petak, 15. rujna, predstavljanjem troknjižja ”Brotnju u pohode”, akademika Josipa Muselimovića u Čitluku.

Drugi dan manifestacije započeo je boksačkim turnirom ”Dani berbe grožđa 2023” u Gradskoj športskoj dvorani, a nastavio se promocijom filma ”Priča o vinu – Hercegovina” te predstavljanjem knjige ”Vinogradarstvo i vinarstvo Brotnja”, autora Tihomira Prusine. i Jure Belje u Podrumima Andrije te otvaranjem izložbe slika akademske slikarice Magdalene Džidić Hrkać.

Posljednji dan manifestacije krenuo je tradicionalnom biciklističkom rutom ”Biciklom kroz vinograde i podrume Brotnja” te stručnim predavanjem o vinogradarstvu i vinarstvu.

Večernji program glazbeno je obogatio nastup poznatog hrvatskog pjevača Mladena Grdovića.

Tekst/foto: FENA

Najnovije vijesti

Najava događaja

    No Results Found

    The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...