Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Velika subota – Crkva u iščekivanju Isusova uskrsnuća

Velika subota – Crkva u iščekivanju Isusova uskrsnuća

by | 30. ožujka 2024. 9:11 | Aktualno, Vijesti

Kršćani koji praznuju prema gregorijanskom kalendaru, danas obilježavaju Veliku subotu. Na Veliku subotu Crkva u tišini i molitvi kod groba čeka Gospodina. U večernjim satima slavi sve Vazmeno bdijenje. Crkva je u iščekivanju Isusova uskrsnuća. Bdijenje se slavi u večernjim satima, kako bi se uskrsna svijeća s trostrukim usklikom “Svjetlo Kristovo!” mogla unijeti u crkvu u trenutku kad je u crkvi potpuni mrak, kako bi plamen uskrsne svijeće rasvijetlio mračne sile i unio svjetlo u današnji svijet.

To svjetlo simbolizira uskrslog Krista koji je za nas mučen, pokopan i uskrsnuo. Zato se čin bdijenja započinje na Veliku subotu, kad padne noć, a mora završiti prije zore. Služba svjetla-u samoj crkvi ugašena su svjetla, a predsjedatelj pred crkvom blagoslivlja oganj kojim će biti zapaljena uskrsna svijeća. U uskrsnu svijeću predvoditelj slavlja ucrtava križ te “Alfu” i “Omegu”, prvo i posljednje slovo grčkog alfabeta, jer uskrsli Krist jest početak i kraj svega stvorenoga.

Euharistijska služba u Vazmenom bdijenju vrhunac je Kristove prisutnosti u ovoj noći. Nakon što smo ga doživjeli prisutnog u simbolu uskrsne svijeće, preko prisutnosti u Riječi te u krštenju.

foto: KTABK BIH

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...