Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Cijena lubenica pala na samo 18 do 30 feniga!?

Cijena lubenica pala na samo 18 do 30 feniga!?

by | 13. srpnja 2018. 17:30 | Vijesti


   Veletržnica u Tasovčićima ovih dana, ima uobičajeni ljetni dekor, skromna ponuda različitih roba na prilazu, dok se unutar prostora tržnice u prvom redu kasno popodne i rano izjutra, nude velike količine različite domaće robe. Preko dana ostaju samo proizvođači lubenica, crvenog i bijelog luka, te rajčica u paprika, nekolicina stalnih prodavača, te izvansezonska roba u boksovima.

    U odnosu na konac prošlog tjedna pomicanja cijena su milimetarska, pa tako bilježimo mala poskupljenja paprika koje su sada od 70 feniga domaće sjeme, pa do 1,5 tzv. američke. Za razliku od prošle godine paprike od domaćeg sjemena, jeftinije su od hibrida, a kako nam rekoše stalni prodavači razlog je u puno većoj ponudi plodova od domaćeg sjemena. Stigle su i prve paprike roge cijena 1,8 do 2,5 marke. Za nijansu skuplje su i tikvice 40 do 80 feniga, te mrkva 1 do 1,5 marku. Značajnije je poskupio jedino kupus koji se cijeni od 70 feniga pa do marku. U ovotjednom barometru cijena registrirali smo i tri manja pojeftinjenja, patlidžana čija je nova cijena 50 feniga do marku, zatim zelene salate koja je od 1 do 1,2 marke, te karfiola čija je nova cijena maksimalno do 1,5 marku.

    Svo ostalo povrće uglavnom je zadržalo cijene u odnosu na konac prošlog tjedna, pa su krumpiri i dalje zavidnih 50 do 80 feniga, rajčice od 40 feniga plodovi hibridnih sjemena, pa do 1,6 sorta pink. Domaći jabučar uglavnom je od 1,2 do 1,4 marke. Krastavci su 50 do 80 feniga, mahune 1 do 1,5 marku, crveni luk i kelj 70 feniga do marku, cikla 80 feniga do marku, dok se cijena raštike kreće oko 1,5. Špinata nije bilo, dok je blitva 1 do 1,2 marke, prase ima samo iz Bosne, a cijena je 2,5 marke. Peršin i celer su od 2 do 3 marke za kilogram zelene mase, a bijeli luk od 2,5 do 6 maraka za kilogram.

    Voće, za ovo doba godine presedan je cijena lubenica koje su od 18 pa do 30 feniga. Činjenica da su gotovo istodobno prispjele južno-hercegovačke, semberske i srijemske, te relativno hladno vrijeme u okruženju, drži im cijenu ispod svih očekivanja. Za nijansu jeftinije su breskve, te nektarine koje se nude od 80 feniga pa do 1,5 za kilogram. Skuplji su – kruške 1,10 do 1,6, rijetke smokve 2 do 4 marke, te višnje čija je sezona na izmaku, a trenutačna cijena 1,5 marku.

    Jabuke su od 80 feniga do 1,2 marke ovogodišnje, dok uvozne iz hladnjača, dostižu 2 marke. Rane sorte grožđa ostale su na 2 do 2,5 marke, bostan je od 80 feniga pa do marku, domaća sjemena. Ističemo dobru ponudu šljiva koje se cijene uglavnom od 50 do 80 feniga, ali ima plodova sve do 1,3 marke za kilogram. Veliko iznenađenje su prošlogodišnje suhe smokve koje su 6,5 do 7 maraka, maline i kupine su po 4 marke za kilogram, a borovnice – plantažni uzgoj i divlje, uglavnom 7 do 8 maraka.

    Ispred veletržnice, ponuda različitih roba skromnija od nego u hladnijem dijelu godine, što se baš i ne odnosi na ribu i mliječne proizvode. Riba se nudila na uobičajenih pet, šest štandova, a cijena se kretala od 3 marke riječna – peškelji i babuške, pa do 15 maraka lubin i orada, smuđ je bio 12 maraka, somići i srdela po šest maraka kilogram. Pastrva iz uzgoja bila je standardnih 9, a šaran 11 maraka za kilogram. Sir se nudio na tri štanda, a cijena se kretala 4 do 6 maraka mladi pa do 18 maraka suhi ovčji s Morina i Somina. Suhi ovčji iz Podveležja, bio je 15 maraka, kajmak se cijenio 14 do 16. Ponovo ima i presadnica – kupus, karfiol i kelj, cijenili su se po 25 feniga na komad, dok je na veliko cijena niža, raštika i blitva su 20 feniga, a zelena salata 10 feniga komad. Uz navedeno nudili su se jaja i domaća perad, drva, ljekovito bilje i razna druga roba.

Propustili ste? Poslušajte!