Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Večer poezije u čast čapljinskom pjesniku Jozi Jakiši

Večer poezije u čast čapljinskom pjesniku Jozi Jakiši

by | 26. travnja 2024. 15:52 | Aktualno, Vijesti

Ogranak Matice hrvatske u Čapljini vas poziva na večer poezije u čast čapljinskom pjesniku Jozi Jakiši. Poetska večer se održava u kinu Mogorjelo u ponedjeljak, 29. travnja, s početkom u 19:30 h.

Ovim događajem želimo odati počast našem osebujnom pjesniku Jakiši, koji je već odavno zadužio naš grad i Hercegovinu, i čiji stihovi nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.
Kroz program će vas voditi profesor Igor Beno, a poeziju će recitirati Ivan Dugandžić, student hrvatskog jezika i književnosti i engleskog jezika i književnosti.
Ponešto o Jozi će ispričati njegov prijatelj i suradnik Josip Pjevac, koji je svojedobno uglazbio neke njegove stihove.
Presjek pjesnikova stvaralašta napravili su i učenici Srednje škole Čapljina, koji su o Jakiši priredili i snimili kratki film, kojeg ćemo tijekom večeri pogledati.
Glazbeni dio izvode Laura Jovanović (violina) i Marija Prce (klavir).

Jozo Jakiša, po vlastitim riječima, samo je rođen u Mostaru 21. travnja 1950. godine, a živio je i djelovao u Čapljini. Po struci je bio kovinotokar, a radni vijek je proveo u autoprijevozničkom poduzeću. Njegova prva objavljena knjiga je “Naviljak drače” iz 1987. godine. Kao hrvatski branitelj, aktivno je sudjelovao u Domovinskom ratu od 1991. do 1994. godine, što je ostavilo snažan trag u njegovim pjesmama.
Tematika Jakišinih pjesama je široka i raznolika, jer u njima se, pored iskustava s ratišta, nalazi i velika doza socijalne angažiranosti, pogotovo u opisu svakodnevnih problema maloga čovjeka. Umro je u Mostaru 29. prosinca 2020. godine.

Objavio je četrnaest knjiga:
Naviljak drače (1987.)
Privezan na sidrištu (1989.)
Na raskrižju uma (1997.)
I prebirem pirevinu (1998.)
Na raskrižju uma (2000.)
Šoldara (2002.)

Netko porta (2006.)
Moja zanovijetanja (2010.)
U morebitnom zaleđu (2012.)
Trlja vrlja (2014.)
O jeziče, što izreče (2014.)
Gunčula (2015.)
Grij i smij negdanje Jercegovine (2017.)
Lipe li nenadnje (2019.)

 

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...