Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Josip Matić Lolo iz Broćanca: Spasio 17 maslina starih oko 150 godina s trase magistralne ceste za Neum

Josip Matić Lolo iz Broćanca: Spasio 17 maslina starih oko 150 godina s trase magistralne ceste za Neum

by | 16. ožujka 2021. 11:04 | Vijesti

 Već ovoga ljeta turiste iz unutrašnjosti Bosne i Hercegovine dočekat će 18 kilometara nove magistralne ceste od Hutova do Neuma. Negdje na polovici toga puta u mjestu Broćancu, maslinarskoj prijestolnici BiH, uz magistralu putnike će čekati oko 150 godina stare masline bez krošnji, presađene zbog gradnje prometnice. Zasluga za taj neuobičajeni maslinik pripada Josipu Matiću, poznatijem po nadimku Lolo. Lolo je odlučio sačuvati bar dio starih maslina, zašto?

   „Ovdje ima sedamnaest stabala, od nas nekoliko, od moje obitelji, rođaka i poznanika koji su mi darovali masline da ih spasim, da ne odu za ogrjev nego da nastave živjeti. Tako smo napravili jednu lijepu izložbu naših starih broćanskih maslina. One će se za dvije, tri godine zaodjenuti novom krošnjom pa će putnici moći odmoriti u njihovom hladu, jer uz masline planiramo i odmorište.

   Dakle, Josip Matić – Lolo, inače, najnagrađivaniji bosanskohercegovački maslinar, se pobrinuo da stare masline nastave život na novoj lokaciji.

   „Za maslinu kažu da je besmrtna. Ona se vazda iz korijena obnavlja, ako nadzemno stablo propadne, prepiliš ona izbija iz korijena. Tako mi zanavljamo masline u njivama čije stablo iz nekih razloga istrune. Vazda iz korijena udari. Po tome znamo da maslina može živjeti ihihi. Poznato je da ima maslina iz Isusovog doba, u Kaštelima ima maslina stara blizu dvije tisuće godina. Nadam se da će i ove naše doživjeti te godine, pa će tada o njima neki drugi ljudi pričati. Mi smo njih spasili, mogle su biti pretvorene u dim, međutim, nas nekolicina se oko toga pobrinula. Imali smo i pogodnu lokaciju. Sada povremeno netko svrati pita jesu li za prodati i tako. Imamo mi neke za koje nije bilo prostora, pa se mogu pokloniti, prodati, a ove zasađene trebaju se obući u novo ruho“, kaže Lolo, te dodaje:

Treba njima koja godina da se one obuku u novo ruho svoje. Treba ih još malo i obraditi, ali nisam ih stigao oblikovati, jer kada smo ih prebacivali bilo je bitno sasjeći grane i ostaviti malo zelenila. Dolazio je stručnjak iz Metkovića koji je to radio po Hrvatskoj, onda mi je objasnio što treba uraditi. Ne smiju se sve grane otpiliti, ali ne valja ostaviti ni punio zelenila, da ne bi uginula. To što je ostalo maslini služi kao neki „dimnjak“ da je vuče, da je održava u životu. Koliko sada vidim svaka se primala, trebat će i dalje zalijevat, lani smo potrošili dosta vode, pa ćemo i ove godine, dok one ne uhvate novi korijen“.

   Uz obnovu starih maslina na novoj lokaciji Josip Matić – Lolo, planira oživjeti tradiciju cijeđenja maslina na starinski način. Za taj projekt već je nabavio i konja koji će pokretati prešu. Međutim, za realizaciju tog projekta, reče, trebat će mu još vremena.

{gallery}2021/3/lolo{/gallery}

Tekst i foto: D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...