Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Već godinama “fali još samo jedan papir” kako bi počela izgradnja Graničnog prijelaza Doljani

Već godinama “fali još samo jedan papir” kako bi počela izgradnja Graničnog prijelaza Doljani

by | 22. svibnja 2024. 15:19 | Aktualno, Vijesti

Bliži nam se turistička sezona koja za granične prijelaze znači velike gužve. Prvi najavljeni plan je bio da se završi 2021. godine granični prijelaz na Doljanima. Potom je bilo riječi kako bi se s izgradnjom trebalo početi 2023.

S obzirom na velike gužve na navedenim graničnim prijelazima, od interesa je za građane Čapljine ali i okolnih mjesta izgradnja i proširenje postojećeg graničnog prijelaza Doljani. No, graničnog prijelaza još uvijek nema.

Zašto do sada nije završeno i što se događa sa Graničnim prijelazom Doljani, glasnogovornica Uprave za neizravno oporezivanje BiH je kazala: „Uprava za neizravno oporezivanje već duže vremensko razdoblje je u procesu pribavljanja svih dozvola kako bismo što prije dobili urbanističku suglasnost, kako bi se stekli uvjeti za izgradnju Graničnog prijelaza Doljani. Nakon toga po dobivanju dozvole, očekujemo da će se to desiti do kraja ove godine 2024., onda bi uprava pristupila raspisivanju tendera.“

„Ono što je bitno naglasiti da je uprava osigurala 3 200 000 KM, ali uz sve što se događa na tržištu mislimo da su ova sredstva, koja smo prilično davno osigurali, a s obzirom na ovakve uvjete na tržištu, nismo sigurni da li će ta sredstva biti dovoljna. Ukoliko bude bilo potrebno Uprava će morati zatražiti dodatna sredstva od Vijeća ministara BIH. Vrlo smo svjesni koliko je zapravo neophodno da Granični prijelaz Doljani bude urađen u skladu sa svim EU standardima kako bi se ubrzao i olakšao međunarodni promet putnika. Uprava će u svojoj nadležnosti učiniti sve da gradnja ovog prijelaza što prije počne i nadamo se da ćemo što prije ući u sve ove radove i da ćemo već za koju godinu rasteretiti ostale granične prijelaze“ – ističe Maglov, glasnogovornica Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Prethodnih godina je također bilo riječi o ishodovanju urbanističke dozvole za izgradnju Graničnog prijelaza Doljani i činilo se kao da je to već gotova stvar, međutim prema svemu sudeći nije.

„Uvijek se neki dodatni dokument traži. Dakle, to je relacija Uprava za neizravno oporezivanje BiH i Federalno ministarstvo za prostorno uređenje, ali već tražimo sve dozvole i sve te suglasnosti koje su neophodne kako bi smo što prije pristupili građenju tog graničnog prijelaza tj. kako bi smo dobili urbanističku dozvolu.“ – zaključila je Darjana Maglov, glasnogovornica Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

O budućem izgledu Graničnog prijelaza Doljani znat će se više nakon dobivanja potrebne dokumentacije.

Također, upit o izdavanju urbanističke dozvole smo uputili i Federalnom ministarstvu prostornog uređenja čiji odgovor, do zaključka ovog priloga, nismo dobili.

 

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...