Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Načelnik Ravnog Andrija Šimunović: Cijela Trebinja do kraja godine imat će vodu, u planu i Ivanica

Načelnik Ravnog Andrija Šimunović: Cijela Trebinja do kraja godine imat će vodu, u planu i Ivanica

by | 21. rujna 2021. 11:02 | Vijesti

   Valjda je to uz sve prednosti, prokletstvo krša, stoljećima, pa i milijunima godina plavilo je Popovo polje, od polovice listopada pa do početka svibnja. Samo s barkom moglo s jednog na drugi kraj 1 – 3 kilometra širokog, a 37 kilometara dugačkog Popova polja. Sedamdesetih godina je rijeka Trebišnjica kao glavni nositelj plavnih voda ukroćena, korito betonirano, a glavnina voda umjesto prema prirodnom zapadu usmjerena prema jugoistoku za potrebe hidroelektrane Dubrovnik. Međutim, milenijsko bogatstva voda pio je nezasiti krš, pa je prostoru općine Ravno oko 324 četvorna kilometra ostala samo nekolicina slabašnih izvora. Voda je na tom prostoru i kada je polje plavilo i sada kada ne plavi, bila pitanje opstanka, posebice danas kada su se promijenile životne navike. Stoga je vodoopskrba zadnjih desetljeća bila jedan od prioriteta. Na tom planu u posljednje vrijeme prave se značajniji iskoraci, o kojima Andrija Šimunović, načelnik općine ravno, kaže:

   „Infrastruktura je problem svih lokalnih zajednica pa tako općine Ravno. Mi smo kroz projekte koji su započeti ranije, neki i prije dvadesetak godina, kao što je projekt vodoopskrbe prostora općine Ravno, dijela koji se od Hutovo veže za Ravno i nastavka druge faze prema naselju Trebinja. Konačno smo nakon toliko vremena, uspjeli vodu na Trebinju dovesti, uraditi priključke na sve stambene objekte i okolna naselja! Ove godine je kompletno završeno naselje Dužica i dio naselja Trebinja. Do kraja godine završavamo komplet naselje Trebinja. To je sjeverozapadni dio općine koji gravitira Slanom. Projekt je bio financijski zahtjevan jer je trebalo podići vodu s razine nekadašnje željezničke pruge iz naselja Turkovići, preko Pećine i Zagorca na Trebinju i uz put opskrbiti sva ta sela. To smo realizirali zadnjih desetak godina, a u zadnje tri godine intenzivno“, naglašava načelnik Šimunović, te nastalja:

   „Drugi projekt vodoopskrbe također vrlo značajan, je na jugu općine, to je prostori Ivanice gdje imamo najveći broj doseljavanja uglavnom obitelji s prostora grada Dubrovnika koji tamo nemaju riješeno stambeno pitanje pa su na tom prostoru našli svoj dom. Kroz dogovor s Republikom Hrvatskom, odnosno Hrvatskim vodama i međudržavni ugovor za prečišćene vodoopskrbne sustave, provode se aktivnosti. Trenutno je za dio koji se odnosi na općinu Ravno u tijeku izrada glavnog projekta vodoopskrbe i odvodnje i fekalne i oborinske, te izrada projekta prečistača. Od strane R. Hrvatske, grad Dubrovnik zajedno s Hrvatskim vodama priprema dokumentaciju, odnosno ishodovanje svih potrebnih dokumenata za polaganje cjevovoda od dole, Komovca znači Rijeke Dubrovačke preko Brgata do Ivanice. To je projekt koji je i financijski i tehnički zahtjevan, pa će trebati vremena, ali je bitno da se krene i temeljito radi“, konstatira načelnik Šimunović uz opasku:

   „Na žalost, sada stanovnici Ivanice, dakle južnog dijela općine Ravno, vodu dovlače cisternama i plaćaju je deset pa i više maraka po kubiku, što je neizdrživo za brojnije obitelji s više djece. Nastojimo im pomoći na svaki način da se trenutno stanje premosti dok ne riješi stalna vodoopskrba.“

   -Znamo da ste duže vremena bušenjem pokušavali riješiti probleme vodoopskrbe, od toga dakle nije bilo ništa?

   -Mi smo se temeljem nekih podataka koje smo imali, koji su od ranije zbog projekta hidroelektrane Ombla postojali, nadali da ćemo naći neku alternativu do trajnog rješenja. Nije se išlo za tima da će bušotine biti trajno rješenje, očekivali smo da će pomoći ljudima koji tu žive s pet do sedam litara u sekundi, kako bi premostili situaciju. Na žalost nismo u tome uspjeli, sada čekamo rješenje na ovaj način, vjerujem da će se zajednički ubrzati. Hrvatske vode su voditelji tog projekta. Nadam ćemo najveći dio sredstava uspjeti osigurati iz budžeta hrvatskih voda jer se radi o projektu prečistača, odnosno fekalne odvodnje, a paralelno i vodoopskrbne. Cilj je zajednički osigurati vodu i vodoopskrbu Ivanice, a paralelno zaštiti i čitavo podzemlje izvorišta, posebno izvorišta Omble koje je u neposrednoj blizini Ivanice“, zaključuje načelnik Šimunović.

   Dakle, na Ivanicu voda stiže praktično s mora, dok će se žedna Trebinja napajati vodama Neretve, odnosno s izvorišta u Gabeli, kod Čapljine.

{gallery}2021/9/ravno{/gallery}

D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...