Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Za rajčice, mahune i krastavce završena sezona, raste cijena kupusa

Za rajčice, mahune i krastavce završena sezona, raste cijena kupusa

by | 30. studenoga 2018. 17:42 | Vijesti

   Uz zadnji barometar cijena u studenom, posebice ističemo da po prvi puta od travnja, nismo primijetili domaćih rajčica, mahuna i krastavaca, pa bi se moglo reći da je za ta tri artikla sezona definitivno završena. Paprika još uvijek ima u ponudi, a cijene se od 1,6 do 2 KM. Ima i paprika roga čija je cijena pala na 1 do 1,5 marku. Od tipično ljetnih kultura još ima patlidžana čija je cijena u porastu i koncem studenog, bila je 1 do 1,2 marke i tikvica koje su 1,7 do 2 KM. Zanimljivo, nije bilo ni domaćeg crvenog luka, uvozni se cijenio od 0,9 do 1 KM.

   Raste cijena kupusa, a trenutačno je 0,55 do 0,75 KM za kilogram. Ispred veletržnice definitivno su se povukli prodavači kupusa za zimnicu, pa se može očekivati da će se u BiH tijekom zime, ponovo uvoziti. U manjem porastu je cijena blitve 1 do 1,3 KM, zatim špinata 1,2 do 1,6 KM, pa raštike 2,5 do 3 KM, te peršina i celera koji su sada od 3 do 4 KM.

   Uz paprike roge registrirali smo još nekoliko pojeftinjenja, a jeftiniji su kelj 0,7 do 0,9 KM, zatim zelena salata od 0,8 do 1,2 KM, mrkve o,8 do 1 KM, pa čak i krumpiri koji su trenutačno 0,5 do 0,6 KM.

   Ostalo povrće zadržalo je cijeni od konca prošloga tjedna, pa je tako karfiol i dalje 0,8 do 1,1 KM, brokula 2 do 2,2 KM, kupus pupčar 1,8 do 2,2 KM, cikle 0,8 do 1 KM, a bijeli luk uz obilnu ponudu i dalje je od 3 do 6 KM.

   Kod domaćeg voća bilježimo tri poskupljenja, krušaka koje u Čapljinu stižu iz Gračanice i Gradačca, a cijene se od 1 do 2,5 KM, zatim divljih šipaka 1,2 KM, te kivija koji je sada 0,8 do 1,2 KM. Cijene su zadržali – jabuke 0,5 do 1 KM, smokve 3 do 5 KM i dunje 1 do 1,2 KM. Od voća iz Neretve i dalje je daleko najobilnija ponuda mandarina koje se cijene od 0,6 do 0,7 KM za kilogram. Klementine su 1,2 do 1,4 KM, a limun i naranče nešto su skuplji, limun je 2 do 3 KM, dok su naranče 1,6 do 2 KM.

        Ispred veletržnice raznovrsna i bogata ponuda, cijene standardne, prostorni metar drva – oblovine bio je 80 do 85 KM, dok su cijepana 90 do 95 KM. Ponuda ribe također uobičajena riječna riba – babuške i peškelji bili su se 3 KM za kilogram, somići su se cijenili šest, pastrva iz uzgoja 9, šaran 11, fileti su bili 14 KM za kilogram. Glave šarana zavisno od veličine, nudile su se po 2 do 4 KM komad itd. Cijena mliječnih proizvoda, odnosno različitih vrsta sireva, postojana. Mladi sir se cijenio od 4 do 5, najskuplji bio je suhi ovčji s Morina i livanjski u kolutovima 18 KM. Suhi ovčji sir iz Podveležja, bio je 15 KM za kilogram, kajmak se cijenio od 14 do 16 KM itd. Pored navedene nudila se i različita druga roba, kao što su poljoprivredne i kućanske alatke kovača iz Vareša, različiti odjevni predmeti među kojima i proizvodi od vune, zatim domaća jaja i perad, zatim ljekovito bilje itd.

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...