Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Neka se zna: Čapljinac Aleksa Spahić prvi olimpijac Bosne i Hercegovine

Neka se zna: Čapljinac Aleksa Spahić prvi olimpijac Bosne i Hercegovine

by | 1. veljače 2022. 15:43 | Vijesti

    Uz to što prednjači po broju sportova i klubova u odnosu na broj stanovnika u cijeloj Bosni i Hercegovini, pa i šire, Čapljina se može pohvaliti i prvim olimpijcem.

Riječ je o Aleksandru Aleksi Spahiću koji je u disciplini petoboj nastupio na Olimpijadi 1924. godine u Parizu! Međutim, nije to jedini sportski podatak vezan za Aleksu Spahića, kako su ga zvali, vrijedan pažnje. U knjizi „Čapljina monografija ilustrovani zbornik iz 1989.”, uz argumentirana obrazloženja stoji i podatak da je Aleksa Spahić 1919. godine iz Praga gdje je u to vrijeme studirao, donio prvu loptu u Čapljinu! Ubrzo su Čapljinci osnovali i Fiskulturni klub Uskok, koji je u dva navrata 1923. i 1929. godine osvojio naslov nogometnog prvaka Hercegovine.

   Nogometne utakmice igrale su se na terenu u Tasovčićima kojih pedesetak metara sjevernije od sadašnjeg nogometnog terena na kojem je nedavno postavljena umjetna trava. U spomenutoj monografiji se opširnije elaborira kako je klub dobio naziv upravo po atletičarima koji su „skakali”. Od tog „skaka”, nastade Uskok tvrde autori. No, to nije za ovu priču ni važno, vratimo se Aleksi i Olimpijadi u Parizu.

   Rođeni Čapljinac Aleksa Spahić, rođen je 06. travnja 1899. godine, a umro je u Beogradu 12. srpnja 1975. godine. Vrijedi istaknuti da je s rezultatom 11,55 metara 1920. godine postao prvi prvak prve Jugoslavije u bacanju kugle. Sjajna za njega bila je 1923. godina kada je kao član matičnog Uskoka pobijedio na državnom prvenstvu čak u tri discipline – bacanju kugle, bacanju diska i u skoku u dalj. Tom prilikom Spahić je postavio novi državni rekord u skoku u dalj skočivši 6,65 metara. U istoj disciplini prema podatcima s Wikipedie, pobijedio je i 1926. godine, kao član ASK-a iz Zagreba, a zadnji naslov također u bacanju kugle, osvoji je 1933. godine u dresu beogradskog BSK-a.

   Za odlične nastupe u dresu matičnog kluba našao se među 38 sportaša koji su nastupili na 8. Olimpijskim igrama u Parizu 1924. Natjecanje u petoboju (skok u dalj, bacanje koplja, trčanje na 200 i 1.500 metara i bacanje diska). Uglavnom, Spahić je natjecanje završio na 24-om mjestu, ali je za povijest i čapljinski sport važno da je bio prvi olimpijac iz Bosne i Hercegovine, koji je nastupio na olimpijskim igrama.

D. Musa

Prilikom preuzimanja sadržaja (fotografije i/ili tekst) – navesti link na originalnu objavu.  

Propustili ste? Poslušajte!

KULTURA ČETVRTKOM:  Arheolog Ivan Prce

KULTURA ČETVRTKOM: Arheolog Ivan Prce

Kako izgleda jedno arheološko iskopavanje i još neke "tajne zanata" otkrio nam je arheolog Ivan Prce.   https://open.spotify.com/episode/4ebpIgW9aJA9SOZRMeCEiC  

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

U Galeriji Marinelli Landor and Zlaja, MLAZ u Počitelju, izlaže prof. dr. grafike Amela Hadžimejlić. Večeras 9.9.2023. do 23 sata mogu se vidjeti 24 rada stvarana prema tekstu Predraga Fincija.   https://open.spotify.com/episode/0HVDLDxujk22uY08bH04kP  ...