Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Kad proljeće kasni: Bura, kiše i snjegovi produžili zimski odmor pčelama

Kad proljeće kasni: Bura, kiše i snjegovi produžili zimski odmor pčelama

by | 16. travnja 2021. 16:11 | Vijesti

   Uz pendemiju korona virusa koja ostavlja traga na plasmanu poljoprivrednih proizvoda, svoj danak uzimaju i za travanj neuobičajene vremenske (ne)prilike. Na čapljinskom području voćari se presabiru nakon šteta koje su nedavni mrazovi pričinili ranom voću, povrtlari uz povećane troškove za grijanje i zaštitu agrifolijama biljaka u plastenicima, se žale da će dozrijevanje kasniti što podrazumijeva žešću konkurenciju na tržištu, a time i niže cijene. Ni pčelarima nije lako, a što njih muči govori čapljinski pčelar Ivo Matić:

   „Sve je naopako, klimatske promjene opet rade svoj posao. Kad dođe proljeće umjesto normalnih temperatura nama se javljaju te anticiklone sa sjevera, iz Rusije, gdje je u hercegovini hladnije nego što je u Njemačkoj donedavno bilo. Sad kad je počela cvjetati tilovina – zanovjet, došao je led, već je pola odnijelo, a i od ovoga ostalog neće biti ništa. Ne najavljuju se normalne proljetne temperature sve do petog mjeseca, tako da smo i mi voćari i svi poljoprivrednici u istom košu, sve je to isto jer temperatura nam svima odlučuje jednako“, kaže gospodin Matić, te na opasku voze li se pčele na paše nastavlja:

   „Pčele su trebale ići na pašu, pčele su prejake, ne znamo što ćemo, vjerojatno se neće ni voziti na prvu pašu. Mislim d a je tilovina propala, kadulja slabije daje, možda će pomoći ove zadnje kiše. Vidjet ćemo, jedino se spremati na kadulju, a ljudi koji idu u Posavinu na bagrem, mogu se spremati. Ja se bavim pčelarstvom punih 39 godina, ovo ne pamtim, prije je svaka druga godina bila dobra, a sada nam se svezalo nekoliko loših godina“, zaključuje ovaj iskusni i poduzetni pčelar.

   Prema njegovim prognozama sve skupa pčelarima će donijeti probleme u vidu pojačanog rojenja pčela. Uglavnom, badem i drijen su cvjetali prije dva mjeseca, ali zbog bure od toga nije bilo koristi. Za pčele juga Hercegovine prestižna tilovina (Petteria ramentacea) listopadni grm, endem koji obitava na Balkanskom poluotoku, od koje je med posebice cijenjen završava sezonu cvjetanja. Sve skupa loš ulaz u sezonu od koje se poslije dvije loše „paše“, godine, puno očekuje.

Tekst i foto: D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...