Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Uz obilježavanje Dana općine Ravno predstavljena knjiga Vesne Papac Slobođan „Na izvoru lijeka“

Uz obilježavanje Dana općine Ravno predstavljena knjiga Vesne Papac Slobođan „Na izvoru lijeka“

by | 9. rujna 2019. 15:10 | Vijesti

Tematika knjige „Na izvoru lijeka“ Vesne Papac Slobođan – anegdote, šale i dosjetke, vremenska ugoda koju donesoše prve kiše kalendarski kasnog ljeta, obilježavanje Dana općine Ravno – blagdana Male Gospe, okupila je Ravnjanke i Ravnanje i njihove goste u mjesnom lovačkom domu na praznik lijepe riječi i smijeha. Opći je dojam da je takva konstelacija utjecala da si posjetitelji daju oduška, nasmiju i horskom podrškom glazbenom dvojcu, upotpune večer, a time i blagdanske ozračje.

Knjigu „Na izvoru lijeka“ predstavili su Stanislav Vukorep publicist i istraživač iz Čapljine, te akademik Mladen Bevanda.

Poznajući autoricu kao veselu osobu koja je i sama izvor šala i anegdota, nije me iznenadilo kad je rekla da će ona zapisati šaljive događaje iz svojih mlađih dana, a također i današnjeg vremena. Žena jake osobnosti, vedra duha, izvrstan pripovjedač i zabavljač, pa nije iznenađenje da je upravo ona ta, koja je prva žena anegdotičar na području Hercegovine, pa i šire“, kazao je Vukorep, te dodao:

Svako je književno djelo dokument vremena. U Vesninoj zbirci šaljivih pripovjedaka, čitatelj će na humorističan način saznati o životu u Hercegovini, a i u Osijeku gdje je autorica provela dva i pol desetljeća“, dok je akademik Bevanda uz ostalo podcrtao:

U ovoj zbirci knjizi, nema ništa što vrijeđa, omalovažava drugoga. Nema ni ružnih riječi, niti aluzija kojima se izražava podrugljivost, zajedljivost, ljutnja, sve je na radost i na slavu afirmacije duha, pronicljivosti i dosjetljivosti. Održana je mjera, jer je sve utemeljeno na izvornosti, autentično je, vjerodostojno. Jezik je originalan, prepoznatljiv jezični idiom ovoga kraja, podneblja u kojemu su anegdote i nastajale. Sve je usmjereno na poticanje smijeha, isticanje smiješnih zgoda i situacija, kao i bezazlenih ljudskih slabosti, ali i vrlina, blistavosti duha. Nitko se ne vrijeđa, ne osuđuje, ne podcjenjuje…“

Zbirku „Na izvoru lijeka“ od 240 anegdota, upotpunile su recenzije eminentnih profesora. „Zbirka ima filološku, etnološku i socijalnu vrijednost i zacijelo će ispuniti svoju namjeru – čitatelje nasmijati i zabaviti“, napisao je prof. dr. Marko Dragić.

Dr,. sc. Domagoj Vidović u recenziji uz ostalo zapisa, da „odražava duh jednog vremena i blagu nostalgiju za njim jer je s utišavanjem smijeha i život u istočnoj Hercegovini počeo opadati. No iako je smijeh ondje utišan, i dalje se čuje u polupraznim kućama i ispražnjenim čaršijama…“.

Uz jedno suautorstvo ovo je ukupno, treća knjiga Vesne Papac Slobođan, koja se na koncu zahvalila svima koji su joj pružili podršku. Program je upotpunio duo Emma Raguž i Ivan Brać.

Inače, knjiga je izišla u osobnoj nakladi autorice, uz podršku općine Ravno i većeg broja donatora, a tiskana je u FRAM-ZIRAL, Mostar.

{gallery}2019/ravnoknjiga{/gallery}

 

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...