Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Bura i Čapljina u subotu otvaraju novu boćarsku sezonu koja će se igrati u dva ciklusa jesen – proljeće

Bura i Čapljina u subotu otvaraju novu boćarsku sezonu koja će se igrati u dva ciklusa jesen – proljeće

by | 18. rujna 2019. 12:24 | Vijesti

   Upravni odbor Boćarskog saveza Bosne i Hercegovine potvrdio je ranije najavljivani prelazak na novi sustav natjecanja, u terminu jesen – proljeće. Time se boćanje u BiH priključilo razvijenim boćarskim zemljama koje već imaju takav sustav, primjerice Hrvatska je na taj sustav prešla prije pet sezona. Valja reći da u BiH to baš i nije lako sprovesti zbog vremenskih uvjeta, odnosno malo natkrivenih boćališta, na raspolaganju su jedna boćarska dvorana i jedan boćarski dom. Kako bi se izbjeglo igranje po kiši i hladnoći Prva liga je s osam smanjena na šest klubova, dok će se prvenstvo druge lige u kojoj se očekuje sudjelovanje četiri kluba, održati u jednom, proljetnom ciklusu.

   U Prvoj lizi BiH igrat će prvak Neum, zatim Čapljina, Grude, Rastok iz Prologa kod Ljubuškog, Bura iz Posušja i Široki iz Širokog Brijega. Prvenstvo će startati već u subotu, 21-og rujna, utakmicom Bura – Čapljina. Ždrijeb je htio da se odmah na startu sastanu prvi favoriti Grude i Neum, a u nedjelju, 22-og rujna, još će igrati Rastok i Široki. Dakle, papirnati favoriti su prvak Neum i poslovično jake Grude. Uz ta dva favorita dojam je da je ostatak lige izjednačen. No, parafrazirajući nogometnu poslovicu da je ‘lopta okrugla’, može se reći da su i ‘boće okrugle’.

   Prvi dio sezone – pet kola, trajat će do 27. listopada, dok će drugi – proljetni, početi 4. travnja i trajat će do 10. svibnja. Od prvog do sedmog prvenstvenog kola utakmice će se igrati u terminu od 15 sati, a od osmog do desetog kola u terminu od 16 sati. Shodno propozicijama u slučaju prekida susreta zbog hladnoće, odnosno vremenskih (ne)prilika – kiša, snijeg, ekipe uz suglasnost Povjerenika natjecanja utakmicu nastavljaju u najbližoj dvorani. Vrlo je bitno, troškove korištenja dvorane snosit će Boćarski savez BiH. Ukoliko se pak, utakmica ne nastavi, mora se odigrati do sljedećeg kola. Ukoliko se utakmica odigra naknadno uz dogovor ekipa i Povjerenika za natjecanje, troškove dolaska na susret snosit će klubovi.

   Natjecanje u drugoj boćarskoj ligi počet će kada i proljetni dio prve lige, 4/5 travnja 2020. godine. Ukupno uzevši iako je odluka o prelasku na sustav natjecanja u dva ciklusa – proljetni i ljetni, dojam je da su propozicije jednostavne i jasne sve s ciljem da se izbjegne preskakanje utakmica i kola, što se opet odražava na regularnost natjecanja i slično. Naravno uz ekipno prvenstvo boćari će igrati kup i pojedinačna prvenstva u svih šest disciplina, te pojedinačno državno prvenstvo za juniore i kadete. Pred reprezentacijama – mladoj i seniorskoj je bogat ciklus međunarodnih nastupa, kao i pred najboljim klubovima. Uz svjetsko prvenstvo i kalendaru je i jedna novina, Petoboj nacija za igrače U 20, a prvi turnir održat će se od 18. – 20. listopada u Posušju.

D. Musa

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...