Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Uoči 29-og nogometnog turnira Memorijal Andrije Ankoviča u Gabeli domaćini zagledani u nebo

Uoči 29-og nogometnog turnira Memorijal Andrije Ankoviča u Gabeli domaćini zagledani u nebo

by | 24. siječnja 2019. 16:13 | Vijesti

Marne organizatore nogometnog turnira „Memorijal Andrije Ankovića“ u Gabeli muči kiša koja je proteklih dana nemilosrdno natapala travnjak stadiona „Perica Pavlović“.
„Valjda se ispadala, neka nas sada pusti da na miru odradimo turnir“, vajka se Nikica Pehar dopredsjednik kluba.
Valja reći da intenzivne pripreme traju nepunih mjesec dana, dok je cijeli proces pokrenut odmah po završetku jesenskog dijela sezone. Sudionici – branitelj trofeja Sutjeska (Nikšić), Zrinjski, Dinamo II i naravno domaćin GOŠK, poznati su već mjesec i pol dana, međutim da bi turnir bio na uobičajenoj razini treba posložiti i brojne druge stvari, od uređenja terena koji je u ovom trenutku glavna briga, smještaja ekipa, prijema gostiju, pa niza na oko manje bitnih, a tako važnih pojedinosti, koje su presudne za uspješnu organizaciju turnira. Sve to je na leđima volontera već naviklih na turnirsku vrućicu, koja ih drži danima uoči turnira.
„Da je organizacija mali posao, bilo bi turnira, a ovako u cijeloj regiji ostao je samo GOŠK. Ove godine prelazimo u vodstvo, ovo će nam biti 29-ti turnir, do sada smo rekord dijelili s Veležom čiji je „Februarski turnir“ imao 28 izdanja“, s ponosom ističe Nikica Pehar dopredsjednik kluba.
Domaćini drže da su i ove godine osigurali jak sastav. To jamči spisak sudionika Zrinjski – prvak BiH, Sutjeska – prvak Crne Gore, druga ekipa hrvatskog prvaka Dinama, te naravno njihova momčad pred kojom je na proljeće teška borba za opstanak. Pehar brani Sutjeska iz Nikšića, kojoj se lani posrećio prvi nastup na turniru, odmah su slavili. Podsjećamo, Sutjeska je u finalu s 2:1 nadigrala domaćina GOŠK, dok su na opće iznenađenje za treće mjesto igrali Zrinjski i Hajduk. Slavili su Splićani, međutim Mostarcima to nije smetalo da ponovo osvoje naslov državnog prvaka. Dakle, turnir je dobra prilika za pripreme dvadesetak dana uoči prvenstva, a i trofej nije nevažan.
Najviše uspjeha do sada imao je splitski Hajduk koji je trofej Andrije Ankovića osvajao šest puta, slijedi ga Zrinjski koji je pet puta bio pobjednik, pa mu je ovogodišnji nastup prilika da se poravna sa Splićanima. Po tri puta turnir su osvajali Dinamo i Sarajevo, a dva puta Široki Brijeg. Po jedan trofej Andrije Ankovića, osvojili su Leotar, Velež, Šibenik, Neretva (Metković), GOŠK (Gabela), Osijek, Lokomotiva (Zagreb), Split i Sutjeska. Dakle, ovogodišnji sudionici već su osvajali trofej pa na spisku osvajača, novog imena neće biti.
Tekst i Foto: D. Musa


  Zlatni olimpijac Andrija Anković

Nogometni turnir u Gabeli nosi ime jedinog osvajača zlatne olimpijske medalje u dolini Neretve, Andrije Ankovića. Anković je ponikao u Slogi iz Gabele, kako se tada zvao GOŠK. Sa sedamnaest godina postao je prvotimac, a dalje ga je nogometni put vodio do obližnjeg Metkovića i Neretve za koju nastupa od 1955. do 1958. godine, kada prelazi u splitski Hajduk. Za „bile“ Anković nastupa do 1966. godine. U tom razdoblju odigrao je 326 službenih utakmica i postigao 250 golova i tako se svrstao među deset najuspješnijih strijelaca u povijesti Hajduka. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 14 utakmica, bio je član ekipe koja je u Rimu 1960, osvojila zlatnu medalju, a karijeru je završio u Njemačkoj u dresu FC Kaiserslauterna. Karijeru za današnje uvjere završava mlad, u 32-oj godini kada postaje trener FC Landstuhla, Međutim, brzo se vraća z Hrvatsku, gdje je kratko vrijeme bio trener Omiša, a zatim vježba kadete i juniore Hajduka. Umro je mlad u 41.oj godini, 1980, na dužnosti instruktora Nogometnog saveza za Dalmaciju. (dmu)


 

Najnovije vijesti

Najava događaja

    No Results Found

    The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...