Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

UNDP predstavio prvi Interaktivni solarni atlas u Bosni i Hercegovini

UNDP predstavio prvi Interaktivni solarni atlas u Bosni i Hercegovini

by | 9. travnja 2024. 16:09 | Aktualno, Vijesti

Službena prezentacija i primopredaja Interaktivnog solarnog atlasa (ISA) upriličena je u prostorijama Ujedinjenih naroda u Sarajevu. Razvijen je u okviru Projekta ‘Ubrzanje tranzicije ka čistoj energiji korištenjem potencijala solarne energije u BiH – SolarCET’, koji provodi UNDP u BiH, uz financijsku podršku Ministarstva financija Slovačke.

Radi se o prvom javno dostupnom alatu koji pruža potrebne informacije o solarnom potencijalu u Bosni i Hercegovini, a predan je na korištenje Neovisnom operatoru sustava (NOS) u BiH.

Rukovodtelj Odjela za energiju i zaštitu životne sredine u UNDP-u BiH Raduška Cupać zahvalila je Slovačkoj za financijsku podršku za taj projekt, kao i NOS-u što su prepoznali značaj ISA-e, čija svrha je olakšati građanima u BiH prelazak na obnovljive izvore energije. To će, u konačnici, doprinijeti smanjenju upotrebe fosilnih goriva, kao i izgradnji održive i ekološki prihvatljivije budućnosti.

Taj solarni atlas, kao web platforma, je važan alat s podacima koji će se moći ažurirati u skladu sa aktualnim promjenama u oblasti solarne energije. To je ujedno ključni korak za stvaranje pozitivnog okruženja za investicije u solarnu energiju u BiH.

Kako je tom prilikom kazao generalni direktor NOS-a Nemanja Pandurević, Bosna i Hercegovina je preuzela obaveze, potpisivanjem Pariškog skorazuma i Sofijske deklaracije, isto tako Ugovorom o uspostavljanju energetske zajednice.

– NOS radi na realizaciji postavljenih ciljeva, a kroz Nacionalne energetske i klimatske planove do 2030. smo zadali ambiciozne ciljeve gdje odnos između termoeletrana i solara treba da obrnemo u korist solara i tu će nam ISA uistinu pomoći. ISA je našao pravu adresu dolaskom u NOS BiH – istaknuo je.

Cilj Atlasa je motivirati građane, vlasnike privatnih i javnih objekata, da koriste solarne panele i kolektore za proizvodnju obnovljive energije kao mjeru podrške tranzicije ka čistoj energiji, smanjiti emisije stakleničkih plinova i zagađenje zraka u Bosni i Hercegovini.

Patrik Turošík, otpravnik poslova, a.i. ambasade Republike Slovačke, također je naglasio važnost tog izuzetno korisnog alata, zahvaljujući kome je BiH napravila iskorak ka održivoj budućnosti.

– U ime Republike Slovačke, vrlo smo ponosni što podržavamo ovaj projekt i nadamo se da će Interaktivni solarni atlas dovesti do donošenja ispravnih odluka i mudrog ulaganja u obnovljive izvore energije – dodao je Turošík.

– Osim izrade tog važnog alata, u proteklom periodu, SolarCET je također radio u saradnji s jedinicama lokalne samouprave na razvoju financijskih mehanizama, te implementaciji i subvencioniranju ugradnje solarnih sustava za vlastite potrebe na više od 60 objekata individualnog stanovanja na području Mostara, Cazina, Gradiške i Prijedora – propćeno je iz UNDP-a u BiH.

Tekst/foto: Fena

 

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...