Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Turizam i avanturizam iz kuta čapljinske udruge „Tajna prirode“: Korona potaknula turizam na otvorenom

Turizam i avanturizam iz kuta čapljinske udruge „Tajna prirode“: Korona potaknula turizam na otvorenom

by | 23. veljače 2021. 9:59 | Vijesti

   Udruga „Tajna prirode“ iz Čapljine u svom prospektu ističe da je – organizacija koja se bavi očuvanjem i razvojem prirodnih, sportskih i eko-turističkih potencijala voda na području Čapljine, i šire. Međutim, sudeći po onome što smo o iskustvima iz protekle turističke sezone doznali od Stanka Zlopaše, njezinog predsjednika, inače diplomiranog arhitekta, ponešto će se u opisu djelatnosti morati i mijenjati. Na tom popisu stoji da – Udruga radi većinom sa stranim turistima, a kako je to izgledalo u godini korone, govori predsjednik Zlopaša:

   „Mi upražnjavamo turizam van zatvorenih površina, tako da nismo bili pogođeni restriktivnim mjerama. Jedino što nam je smetalo kao i svima, bile su zatvorene granice. Većinu naših gostiju čini strana klijentela od koje smo prošle godine bili odsječeni. Zakoni koji nisu dopuštali prelaske granica, doveli su nam povećani broj domaćih gostiju. Zahvaljujući tomu domaći gosti su nam kompenzirali sezonu, s tim da se ipak osjetio nedostatak strane klijentele“, kaže predsjednik Zlopaša, na naglašava:

   „Svake godine produbljuju se poznanstva gostiju iz unutrašnjosti s onim što radi naša Udruga, a samim time i ostale aktivnosti na otvorenom koje su sve popularnije na Trebižatu. Jednostavno imam dojam da se proširio avanturizam među građanima Bosne i Hercegovine, što je moguće neizravno potaknula pandemija korona virusa“.

   Predsjednik Zlopaša ističe da nisu osjetili povećani priliv turista iz Srbije bosanskohercegovačkoj rivijeri.

   „Turista iz Srbije imali smo kao i prethodnih godina, morska obala je na tome profitirala. Nešto više gostiju bilo je iz Albanije. Kad je riječ o gostima iz Albanije, oni su dijelom radili i na uvezivanju turističke ponude. Mi i Albanija smo dvije možda i najsličnije zemlje kada je riječ o prirodnim, ljepotama i obilju u gastronomiji koju valja ukomponirati u jednu zrelu turističku ponudu. To su oni prepoznali dosta puta s njima su dolazili i gosti iz zemalja Bliskog istoka – Kuvajta, Omana…, koji su radili tv emisije, turističke promidžbene priloge… Koliko smo primijetili Albanci su veza za dalje goste s istoka“.

   Iz udruge „Tajna prirode“ ističu da su uz turističku uslugu zbog takvog stava i svojevrsni promotori Čapljine i Bosne i Hercegovine. Snimanja ne naplaćuju, pa čime vrše promociju turističkih sadržaja. Što se tiče stranih gostiju sa zapada, koji boravkom nisu vezani za BiH, došla su samo četiri Francuza, „s negativnim testovima na COVID – 19 dok su takva pravila važila“, konstatira predsjednik Zlopaša koji se na osnovu upita nada puno boljoj predstojećoj sezoni.

{gallery}2021/2/tajna{/gallery}

D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...