Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Udio bh. državljana koji aktivno traže posao u inozemstvu pao na približno globalni prosjek

Udio bh. državljana koji aktivno traže posao u inozemstvu pao na približno globalni prosjek

by | 25. travnja 2024. 12:22 | Aktualno, Vijesti

Usprkos globalnim izazovima kao što su geopolitičke napetosti, široko rasprostranjeni ekonomski problemi i pojava trendova virtualne mobilnosti tijekom posljednjih nekoliko godina, selidba u inozemstvo radi posla i dalje je san mnogih radnika širom svijeta, s 23 posto profesionalaca koji aktivno traže poslove u drugim zemljama i 63 posto koji izražavaju spremnost za to. Što se tiče bh. državljana, udio onih koji aktivno traže posao u inozemstvu iznosi 24 posto, pokazuje nova studija Boston Consulting Group (BCG) u saradnji sa The Stepstone Group i The Network, na temelju odgovora više od 150.000 radnika iz 188 zemalja.

Prema istraživanju, koje je ponovljeno 2023. nakon 2018. i 2020., najpopularnije destinacije za tražitelje posla globalno su Australija, Sjedinjene Američke Države, Kanada, Velika Britanija i Njemačka, dok su najpopularniji gradovi Amsterdam, Dubai, Abu Dhabi i New York, uz London. Bosna i Hercegovina rangirana je 94. kao destinacija, što je poboljšanje u odnosu na 95. mjesto iz 2018. i u usporedbi sa 71. mjestom iz 2020.

Dok je 33 posto bh. državljana aktivno tražilo posao u inozemstvu 2018., taj broj je pao na 24 posto u 2023., što je blizu globalnog prosjeka. Što se tiče onih mlađih od 30 godina, 23 posto bh. ispitanika reklo je da bi se preselilo u inozemstvo radi posla, što je znatno niža stopa od globalnog prosjeka od 32 posto.

Istovremeno, broj ljudi u Bosni i Hercegovini koji bi prihvatili posao na daljinu, što znači da bi radili na daljinu za stranog poslodavca iz svoje zemlje, iznosio je 75 posto prošle godine, što je znatno više od globalnog prosjeka od 66 posto. Globalna brojka porasla je sa 57 posto u 2020.

Istraživanje je pokazalo kako su financijski i ekonomski razlozi glavni pokretači za one koji razmatraju rad u inozemstvu u Bosni i Hercegovini – 78 posto bh. državljana (64 posto globalno) navelo je to kao glavni razlog.

Drugi faktor u korist preseljenja bila je bolja kvaliteta života (74 posto naspram 55 posto globalno). Također, znatno veći udio bh. državljana (67 posto) u odnosu na međunarodni prosjek (35 posto) naveo je bolje socijalno osiguranje i zdravstvene sustave kao razloge za odlazak u inozemstvo  radi posla.

U Bosni i Hercegovini, polovica onih koji rade u obrazovanju, te u volontiranju i u neprofitnim organizacijama željela bi raditi u inozemstvu. Također veliki udio, 40 posto bh. državljana koji se bave ručnim i fizičkim radom, ili u inženjeringu i tehničkim poslovima, bili bi spremni preseliti se u inozemstvo radi posla. Bh. državljani bi najviše željeli raditi u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, ali među prvih 10 destinacija su i Slovenija, Hrvatska, Sjedinjene Američke Države, Švedska i Velika Britanija.

Istraživači su također bili zainteresirani saznati zašto su se oni koji su odlučili ostati u svojim domovinama odlučili za to. Snažne emocionalne veze sa domovinom bile su mnogo jače kod ispitanika u Bosni i Hercegovini, s 44 posto, nego globalni prosjek od 33 posto. Glavni razlog za ostajanje kod kuće za bh. državljane bio je sa 44 posto – baš kao i globalno sa 54 posto – nemogućnost da povedu svoje članove obitelji ili partnere. Nedostatak znanja o inozemnim prilikama također je bio važan razlog koji su naveli bh. državljani.

Oni koji traže posao u Bosni i Hercegovini iz inozemstva uglavnom dolaze iz Saudijske Arabije, Slovenije, Turske i Srbije, a kao glavni razlog za preseljenje naveli su dobrodošlicu i inkluzivnost kulture.

tekst/foto:FENA

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...