Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Loše vrijeme i skuplje gorivo rasadničarima ‘jedu’ zaradu

Loše vrijeme i skuplje gorivo rasadničarima ‘jedu’ zaradu

by | 22. ožujka 2018. 17:00 | Vijesti

   Učestale padaline i hladno vrijeme u drugoj polovici zime i početkom proljeća, donijeli su probleme specijaliziranim proizvođačima presadnica povrća. U Poljoprivrednoj zadruzi “Sunce” u Nerezima, ističu da se problemi očituju na dva načina, prvi je odlaganje preuzimanja presadnica, a drugi skok cijene goriva.

   Odlaganje preuzimanja presadnica izravna je posljedica vremenskih prilika, točnije neprilika. Stalne padaline i hladno vrijeme prisilili su povrtlare na prolongiranje rokova sadnje. Međutim, to s druge strane proizvođaču presadnica stvara probleme zbog nagomilavanja sadnog materijala.

   “Imamo razumijevanja za naše kupce, ali i probleme, jer zbog sadnica koje su trebale biti isporučene, nemamo prostora za sjetvu novih. To nam je usporilo proces i dovelo u situaciju, da razmišljamo hoćemo li obustaviti primanje novih narudžbi”, ističe Dragan Dadić direktor zadruge “Sunce”.

   Drugi problem je svima manje-više poznat, a riječ je o poskupljenju goriva, u slučaju grijanja plastenika to se ogleda u poskupljenu lož ulja. U vrijeme preuzimanja prvih narudžbi koncem prve dekade prosinca, cijena lož ulja bila je 1,51 marku, a u međuvremenu je cijena skočila za 25 feniga po jedinici, trenutačno je 1,76 maraka za litru.

   U zadruzi “Sunce” ističu da u sezoni koja je počela po jednim cijenama energenta, a nastavila po drugim nisu u mogućnosti korigirati cijene.

   “Mi smo svoju sudbinu vezali za naše kupce, bez obzira što su nam cijene repromaterijala rasle, zadržali smo prošlogodišnju razinu cijena presadnica”, ističu u Poljoprivrednoj zadruzi “Sunce”, te dodaju da je pri takvim uvjetima sve teže poslovati.

   Uglavnom, želje ovoga proizvođača presadnica, kao uostalom i svih povrtlara juga Hercegovine su razvedravanje i zatopljenje. Rasadničari bi se tako riješili nagomilane robe, dok bi proizvođači mogli obaviti planiranu sadnju, koja i onako već kasni.

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...