Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

U Zvirovićima obilježena 25. obljetnica pogibije Božana Šimovića

U Zvirovićima obilježena 25. obljetnica pogibije Božana Šimovića

by | 8. studenoga 2017. 14:28 | Vijesti

Povodom obilježavanja 25. obljetnice stradanja heroja Domovinskog rata Božana Šimovića u Zvirovićima je održan prigodan program. 
 
Kod spomen križa u rodnom Božanovom mjestu položeni su vijenci i upaljene svijeće u čast na viteza Božana Šimovića i sve poginule hrvatske vitezove Domovinskog rata. 
Vijence i svijeće su položili: načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić sa kordinacijom udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanstvo HNS-a, članovi postrojbe za posebne namjene Ludvig Pavlović, predstavnici mjesnih  zajednica Zvirovići i Prćavci, Ministarstvo obrane i Oružanih snaga BiH,  udruge proistekle iz Domovinskog rata i načelnici općina Čitluk i Stolac, strane nevladine organizacije sa sjedištem u Zvirovićima “Regina della Pace” i “Novi horizonti”, djeca i učitelji OŠ Vladimira Pavlovića, područne škole Zvirovići i Prćavci. 
 
Zbog vremenskih neprilika nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća program je održan u crkvi svete Ane u Zvirovićima. 
 
Ispred organizatora  kordinacije udruga prosteklih iz Domovinskog rata i mjesnih zajednica Zvirovići i Prćavci svima nazočnima se obratila Ana Brajković koja je istaknula: 
 
“Oni su živjeli da drugome svoje živote daju i osiguraju. Izvršili su svoju dužnost i sada mirno čekaju uskrsnuće. Okupljeni danas ne možemo ne pomisliti na sva stradanja i žrtvu koju su podnijeli svi hrvatski sinovi kroz povijest. Mi koji smo ostali iza njih moramo biti sposobni sjećati se, sačuvati uspomene i poučavati mlade i buduće naraštaje da ta žrtva nije uzaludna. Danas se sjećanjem na brigadira, karizmatskog vođu Božana Šimovića sjećamo i devet hrvatskih vitezova poginulih u Domovinskom ratu iz naše župe i 77 žrtava Drugog svjestskog rata i poraća Mjesnih zajednica Prćavci i Zvirovići”. 
 
U svom obraćanju Davor Đugum, predsjednik postrojbe za posebne namjene Ludvig Pavlović je kazao: “Na današnji je dan naš zapovjednik Božan Šimović u akciji Bura na Hodovskoj visoravni položio život na oltar domovine. Postrojba je nastavila svoj ratni put i ponosno nosila svoje ime, ali u narodu je ostao naziv “Božanovi”. Mi se danas ne možemo ne prisjetiti svih hrvatskih branitelja koji su dali svoj život za nas, da mi bi bolje živjeli. Pri tome prvenstveno mislim na vitezove župe Studenci, koji su nesebično položili život za bolje sutra nama i budućim naraštajima.”
 
 
Nakon prigodnog programa koji je održan u čast na stradale u Domovinskom ratu služena je sveta misa koju je predvodio don Ivan Štironja, župnik župe Studenci. U svojoj propovijedi don Štironja je između ostalog kazao: “Nije važno kako se zovemo nego tko smo, što smo, jesmo li… To je važno. Jesmo li mi Hrvati, jesmo li mi kršćani, jesmo li mi branitelji onoga za što su naši branitelji poginuli?Jeli čuvamo tu istinu, jeli volimo tu istinu? Imamo li imalo ljubavi za zajedništvo? To su pitanja koja ne smijemo zaobići.”
 
 Nakon svečane svete mise obitelj pokojnog Božana Šimovića, izaslanstvo općine Čapljina na čelu s načelnikom dr. Smiljanom Vidićem te Božanovim suborcima su se uputili na vječno počivalište Božana Šimovića gdje je također upriličena prigodna molitva i polaganje vijenaca i paljenje svijeća. 
 
U čast na brigadira Božana Šimovića dan prije je održan prigodan program u vojarni koja nosi ime po ovome hrvatskom vitezu. 
 
Spomen na Božana Šimovića je ujedno i spomen na sve poginule hrvatske branitelje. 

Najnovije vijesti

Najava događaja

    No Results Found

    The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...