Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Senzacionalno otkriće u Zavali: Otkrivena ploča oltarne pregrade iz 9-og stoljeća!

Senzacionalno otkriće u Zavali: Otkrivena ploča oltarne pregrade iz 9-og stoljeća!

by | 23. listopada 2020. 16:37 | Vijesti

   U Zavali, općina Ravno, otkrivena je ploča oltarne pregrade iz 9. stoljeća.

Taj vrijedni nalaz plod je višegodišnjeg istraživačkog rada arheologinje Snježane Vasilj, na lokalitetu Crkvina. U srijedu, 22. listopada, prilikom nadzora konzervatorskih radova na prostoru male crkve, arheologinja Vasilj je otkrila ploču, oltarne pregrade, sa zanimljivim kršćanskim motivom – ptice s oreolom i reljefom u frizu.

   Govoreći o tom vrijednom nalazu arheologinja Snježana Vasilj, u izjavi za Radiopostaju Čapljina uz ostalo je rekla:

   „Tijek istraživanja pokazao je da se radi o lokalitetu iz perioda romanike. Najstarija otkrivena crkva je trodjela, upravo iz tog razdoblja, a to je deveto stoljeće. Iz nekog razloga ona je srušena i na njezinom mjestu je izgrađena manja, jednoapsidalna crkva. Po stećcima koji su nalegli na ruševine te jednoapsidalne (druge) crkve, znamo kojem razdoblju pripada. Stećci su iskorišteni i za zidove najmlađe, treće crkve koja ne može biti starija od početka šesnaestog stoljeća. Upravo stećci ukazuju da je to vrijeme s kraja petnaestog stoljeća što potvrđuje i prikaz štita sa sedlom na jednom od tih stećaka“.

   Valja istaknuti da je troapsidalna crkva u Zavali, do sada, jedinstven nalaz u Bosni i Hercegovini!

   Arheološki radovi u Zavali obavljeni su u suradnji općine Ravno i Ministarstva kulture Federacije Bosne i Hercegovine.

   Upravo su ovi radovi koji su doveli do vrijednog nalaza, pokazatelj kako se s malo dobre volje, mogu organizirati arheološka istraživanja, koji su u ovom slučaju dovela do vrijednog otkrića.

Tekst i foto: D. Musa

{gallery}2020/201023otkricezavala{/gallery}

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...