Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Lagani rast tražnje, prve breskve 2 – 2,2 KM, kajsije 3 do 4 KM, bjeli luk “skočio” na 3 do 5 KM

Lagani rast tražnje, prve breskve 2 – 2,2 KM, kajsije 3 do 4 KM, bjeli luk “skočio” na 3 do 5 KM

by | 5. lipnja 2020. 16:47 | Vijesti

U zadnjem pregledu cijena u svibnju, nakon dvomjesečne letargije konstatirali smo minijaturna pomicanja cijena kada je u pitanju domaće voće i povrće. Ni ovoga petka nema značajnijih poskupljenja, međutim očito da s ukidanjem ili ublažavanjem mjera protiv pandemija koronavirusa, tražnja raste. Stalni prodavači ističu da je u tom pogledu znakovit bio četvrtak, kada se roba domaćih proizvođača ponajbolje tražila u ovoj godini.

   Oživljavanje tražnje vidljivije je kod voća nego kod povrća. Od pregleda cijena koncem svibnja u prosjeku za pola marke, skuplje su trešnje i višnje. Trešnje su trenutačno od 1,5 do 3,0 KM, višnje od 1,5 do 2,5 KM, a kajsije – marelice, 3 do 4 KM. Domaći bostan se trži za 1,5 do 2,2 KM, dok su jagode 2,5 do 3,5 KM. Stigle su i prve domaće breskve koje su se cijenile od 2 do 2,2, dok su prve nektarine bile oko 2 KM za kilogram, marelica je 3-4 KM. Cijena bostana kreće se u rasponu od 1,8 do 2,2 KM. Orasi u ljusci cijenili su se 5 KM za kilogram. Stalni prodavači voća iz Bosne, trenutačno nude isključivo uvozne – poljske jabuke, a cijena se kreće od 1,8 do 2,2 KM za kilogram.

   To bi bilo sve kada je voće u pitanju, kod povrća registrirali smo jednu novinu, prve ovogodišnje patlidžane, koji su se nudili po cijeni od 2,0 do 2,3 KM. Nakon mjesec dana kada se tržio praktično u bescjenje, skuplji je kupus koji je bio 0,20 do 0,25 KM, porasla je i cijena blitve 0,80 do 1,0 KM, pa raštike koja se nudila od 1,5 do 2,0 KM. U porastu su i cijene luka, crveni je 0,70 do 1,0 KM, dok je bijeli luk od 3,0, refuza, pa do 5,0 KM vijenci. Za desetak feniga jeftiniji su mladi krumpiri koji se trže za 0,70 do 0,90 KM, zimski krumpiri, uvoz iz Njemačke i dalje su 0,65 KM. Nešto jeftiniji su cikla 1 do 1,4 KM, mrkva 1 do 1,5 KM, zatim peršin i celer čiji list se cijeni od 2 do 3 KM za kilogram, te grašak koji je 1,5 do 2 KM.

   Ostalo povrće iz redovitog barometra cijena Radiopostaje Čapljina zadržalo je cijenu, kelj je tako i dalje od 0,60 do 0,80 KM, zelena salata mizernih 0,30 do 0,60 KM, špinat 0,60 do 0,80 KM. Cijena crvenih i pink rajčica se ujednačila i kreće se od 1,8 do 2,3 KM, dok su sitne rajčice sorta cherry, 4,0 KM. Relativno stabilna je i cijena paprika koje su od 1,6 do 2,3 KM, nepromijenjene u odnosu na konac svibnja, su cijene tikvica 0,7 do 1,0 KM, te mahuna koje su 3 do 4 KM za kilogram.

   Ispred veletržnice uobičajeni petak, s tim da je početkom lipnja povećana ponuda drva, čija cijena ostaje od 85 KM prostorni metara oblovine, pa do 100 KM. Kočići za povrće uglavnom su pola marke, komad, stajsko gnojivo je 4 KM vreća. Ponuda presadnica cvijeća, a posebice povrća je u očitom padu. Većina proizvođača je rasprodala presadnice i zatvorila štandove, međutim dvojica najupornijih su ostali, cijene uobičajene 0,10 zelena salata, peršin i blitva, 0,20 je raštika, kupusi su 0,25, a rajčice i paprike od 0,30 do 0,40 KM, hibridno sjeme. Cijene presadnica cvijeća su od 0,30 KM, pa naviše. Ponuda ribe izvrsna, od ribe iz Jablaničkog jezera na početku tržnice, pa do riječnih – babuške i peškelji 3 KM, na kraju veletržnice.

   Somići i srdela cijenili su se po 6 KM, pastrva iz uzgoja bila je 9, a šaran 10 KM. Morska riba iz Neumskog zaljeva – lubin i orada bili su 15 do 17 KM za kilogram. Mliječni proizvodni – sir se cijenio od 4 KM mladi iz Poveležja, pa do 19 KM miješani ovčji/kravlji iz Livna. Kajmak je bio 16 do 18, a maslo 14 do 16 KM za kilogram. Domaća jaja zavisno od veličine, bila su od 0,20 do 0,30 KM, a pilići 4 KM. Bilo je i kunića čija cijena se zavisnog o veličine, kretala do 25 KM komad itd.

{gallery}2020/pijacaaaaaa{/gallery}

D. Musa

Poštovani, podsjećam vas na Kodeks za tisak i online medije Bosne i Hercegovine:

Članak 14 – Autorska prava

Novinari mogu koristiti razumne sažetke originala s ograničenim citatima, materijale iz drugih publikacija ili nositelja autorskih prava, bez izričite dozvole za to, sve dok je izvor naznačen na odgovarajući način.

Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima, zahtjeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samome tekstu.

Izvor: Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, str. 20.

Hoću reći, autorski prilog je put za samostalni prilog, a nije samoposluživanje!

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...