Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Tihomir Prusina, glavni enolog Vinarije Čitluk: Prvi dan u kamenim vinogradima iznjedrio grožđes 23 % šećera!

Tihomir Prusina, glavni enolog Vinarije Čitluk: Prvi dan u kamenim vinogradima iznjedrio grožđes 23 % šećera!

by | 9. rujna 2021. 11:32 | Vijesti

U vinorodnim dijelovima Hercegovine počela je berba vinskih sorti grožđa, koja će prema procjenama, potrajati sve do prvih dana listopada. S početkom berbe počele su i kalkulacije kako o urodu tako i o kvalitetu grožđa. Govoreći na tu temu prof. dr Tihomir Prusina, direktor proizvodnje i glavni enolog Vinarije Čitluk, najveće u BiH, kaže: Dva i pol mjeseca bez kapi kiše!

                                                                                 Dva i pol mjeseca bez kapi kiše

„Početak rujna, početak berbe, bilo je godina kada se i krajem kolovoza počinjalo brati, ove godine to je u uobičajenim okvirima. Godina je bila iznimno sušna, u nekim područjima dva i pol mjeseca nije ni kapi kiše palo. Međutim, pogledajte ovaj naš krajolik, osim smokve i vinove loze sve drugo je žuto, pocrkalo, drača je čak smeđa itd.

Loza je jedna kultura koja se adaptirala u ovim krajevima i može podnijeti sušu, naročito stari vinogradi, gdje je u potrazi za vodom i hranom korijen loze otišao duboko u zemlju. Posebice žilavka i blatina koje su autohtone sorte Hercegovine, su se izvrsno održale ove godine. I još nešto, vrlo je mali broj prskanja je bio ove godine, zahvaljujući ili nezahvaljujući vremenu, a i sada imamo fino vrijeme“, kao uvod u okruženje koje bitno određuje urod i kvalitetu grožđa, konstatira prvi doktor enologije u BiH, te prelazeći na berbu konstatira.

„Mi smo počeli s berbom chardonnaya (šardoneja), to je introducirana francuska sorta čija je berba petnaestak dana prije žilavke. Beremo u Kamenim vinogradima u Blizancima u kojima berba počinje desetak dana prije nego u ostalom dijelu Hercegovine ili Brotnja.

Kameni vinogradi su raritet u svijetu pa i ovdje. Pažljivo radimo, uzorkujemo grožđe u svim vinogradima našim, što rade i privatnici u zadnje vrijeme. Ove godine u Kamenim vinogradima prvi dan je iznjedrio grožđe negdje sa 23 posto šećera, što daje oko 13,2, 13,3 posto alkohola. Međutim, ne kažem da će cijeli vinograd biti tako sladak, jer imate mikro lokaliteta koji će biti slađi od toga kao i onih koji će biti manje slatki“, kaže prof. dr. Prusina, a zatim naglašava:

„Glavna berba u Brotnju i Hercegovini počet će od 15-og do 20-og rujna, ali imamo sorata koje kasnije dozrijevaju kao što je introducirana također francuska sorta caberne suvignone čija berba zagazi u listopad. To je najkasnija sorta koja se u Hercegovini uzgaja. Blatinu treba brati nešto iza žilavke. Dugo godina se mislilo da blatine ne može dati obojeno vino, pa se spominjalo negdje oko pedeset posto blatine, pedeset posto kambušea. Međutim, od blatine ako je tehnološki zrela, kad ima sušice bobice na vrhu grozda, kad vidite da je to počelo dehidrirati, to je moment berbe blatine.

                                                                                Zrela blatina daje postojana vina

Takva blatina dat će i boju, i užitnost, i dobar alkohol i dobar omjer alkohola i kiselina. Blatina je sorta koja daje iznimno dobar omjer šećera i kiseline i zato može biti postojana dugi niz godina, do deset godina, ako je dobra berba. Ako se blatina bere zelena čim prije potrošite to vino, jer nije za dugo stajanje.

Ono što bi rekao u Hercegovini je zadnjih godina uznapredovala kvaliteta vina, dugo se govorilo Hercegovci – dobri vinogradari, loši vinari, danas je slika drugačija, izvrsni smo i vinari, većina podruma je opremljena najnovijom tehnikom i tehnologijom. Vino se rađa u vinogradu, što je kvalitetnije grožđe uz pomoć dobre tehnike i tehnologije i dobrog enologa ili tehnologa, uspjeh neće izostati. Mislim da je ova vinogradarska i vinarska godina jedna od boljih godina koja će ići u anale Hercegovine, to je moje mišljenje, a u konačnici ćemo vidjeti što će biti.

2011-ta godine izvrsna, 2007-ma izvrsna, prošla godina je dobra bila, prošle godine je nešto veći urod, nego ove godine. Ja se radujem manjem urodu, jer podrumi su i tako i tako puni, a manji urod je sigurno preduvjet za bolju kvalitetu grožđa, odnosno u konačnici vina“, zaključuje dr Tihomir Prusina.

Prema tome, najave za kampanju trganja grožđa su odlične – očekuju se prinosi manji od prosječnih, ali i grožđe vrhunske kvalitete, što su svakako lijepe vijesti za vinoljupce.

Prvi doktor enologije u BiH, prof. dr Prusina, se našalio na temu uroda kazavši da će manji urod dobro doći vinarima, jer je zbog pandemije korona virusa u proteklih godinu i pol prodaja vina opala, pa su podrumi dobrano popunjeni.

 

Tekst i foto: D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...