Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Programi zapošljavanja: Grad Čapljina i USAID za četiri programa osigurali 40.000 KM

Programi zapošljavanja: Grad Čapljina i USAID za četiri programa osigurali 40.000 KM

by | 29. listopada 2020. 12:46 | Vijesti

   U Velikom salonu u zgradi gradske uprave u Čapljini potpisani su ugovori s četiri odabrane korisnice u sklopu USAID-og Programa podrške marginaliziranim grupama. Ugovore o dodjeli sredstava za pokretanje i razvoj poslovanja s odabranim korisnicama – Marijom Matić-Limov, Majom Pažin, Ivom Borovac i Suzanom Vegar, potpisali su dr. Smiljan Vidić, gradonačelnik Čapljine zajedno sa Zerinom Selimović predstavnicom USAID-a. Podršku su dobili sljedeći programi: Salon za njegu kućnih ljubimaca – Maja Pažin, Kozmetički salon – Iva Borovac, Frizerski salon „Marija” – Marija Limov-Matić i Salon za njegu tijela – Suzana Vegar. Govoreći o navedenom programu dr. Smilja Vidić, gradonačelnik Čapljine je rekao:

   „Mi smo još u veljači ove godine prijavili na natječaj kojeg je raspisao USAID, a radi se o programu za razvoj poduzetništva žena. Čapljina je jedan od devet gradova, odnosno općina, koje su prošle na tom natječaju. Zatim smo krenuli s odabirom potencijalnih korisnica, održali niz sastanaka s kandidatkinjama da bi se na raju odabir sveo na četiri programa koje je odabrala šestočlana komisija u koju su bile uključene i kolege iz USAID-a. Ta četiri programa su prepoznana kao dobre ideje, odnosno nešto što će biti održivo i u konačnici rezultirati samozapošljavanjem. Vjerujte da u ovim vremenu pandemije korona virusa svako radno mjesto je zlata vrijedno”.

   Na projekt se osvrnuo i Aldin Alić, USAID-ov glasnogovornik:

   „Program podrške marginaliziranim skupinama je uspostavio ovaj fond još 2017. godine i od tada je realiziran u 27 lokalnih zajednica u BiH. Čapljina je u ovom trećem ciklusu jedan od gradova koje smo podržali, odnosno s kojima surađujemo na razvoju podrške marginaliziranim ženama. Kriteriji su takvi da jedinice lokalne samouprave se prijavljuju u skladu s njihovim proračunima, odnosno koliko su spremne izvdvojiti, što opet ovisi i od potreba lokalne zajednice. USAQID je ustrojio svoju komisiju za odabira zajednica i potpisuje ugovore s jedinicama lokalne samouprave. Do sada je za tu svrhu izdvojeno preko 1,7 milijuna maraka”.

   Valja reći da će uz novčanu podršku korisnicama će biti pružena stručna i mentorska podrška tijekom prve godine poslovanja i razvoja poslovanja. Od odobrenih projekata posebice je zanimljiv program – Salon za njegu kućnih ljubimaca. Koji će biti jedinstven u Čapljini i okruženju.

{gallery}2020/zeneusaid{/gallery}

Tekst i foto: D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...